Versnellingssystemen voor e-bikes en stadsfietsen

Versnellingssystemen voor e-bikes en stadsfietsen

Welk versnellingssysteem voor jou geschikt is ligt aan verschillende eisen die je stelt aan de fiets. Wij horen vaak van mensen in de winkel dat een elektrische fiets of stadsfiets uitgerust dient te worden met een dichte kettingkast. Dit is tegenwoordig allang niet meer zo aangezien de elektrische fietsen tegenwoordig vaak afgeleverd worden met een middenmotor.

Een middenmotor is namelijk het meest efficiënt in combinatie met een derailleurversnelling. Hierdoor zal je sneller kunnen versnellen maar zal de accu ook langer meegaan qua actieradius. Bovendien gaat het gewicht ook sterk naar beneden bij een derailleurversnelling en bespaar je al snel 1,5 kilogram ten opzichte van een naafversnelling.

Naafversnelling Nexus of Alfine

Op veel stadsfietsen wordt een naafversnelling gemonteerd in verband met het gemak en de mindere kwetsbaarheid van een naafversnellingssysteem. De Shimano Nexus naafversnelling is verkrijgbaar in 3, 7 en 8 versnellingen. De Alfine naafversnelling is de hoogwaardige en duurdere versnellingsnaaf van Shimano en is verkrijgbaar in 8- of 11 speed. Het grote verschil is de betere afdichting van de naaf en dat de naaf ook soepeler draait. Bovendien zit er ook nog een verschil tussen de Alfine 8- en 11 versnellingsnaaf. Zo is de 11 versnellingsnaaf van Alfine volledig afgedicht en gevuld met olie. Hierdoor loopt deze nog beter dan de 8- versnellingsnaaf van Alfine. Het nadeel van deze versnellingssystemen is dat wanneer er een sterke motor gemonteerd wordt dat de kans groter is dat de naaf dit niet aan kan en je op termijn problemen krijgt met de versnellingen. Bij krachtige motoren zoals de Bosch Performance raden wij een derailleur versnellingssysteem aan.

Enviolo naafversnelling

Naast de naafversnellingen van het merk Shimano is er ook een hoogwaardige traploze naafversnelling op de markt, namelijk de Enviolo. Dit is een versnellignsnaaf die volledig traploos is en je hoort het schakelsysteem dan ook niet “klikken” dat die naar een andere versnelling gaat. De kracht van een sterke motor kan deze naafversnelling ook beter aan dan een Shimano naafversnelling. Het nadeel van dit versnellingssysteem is dat die zwaarder is dan een normale versnellingsnaaf.

Derailleurversnelling

Derailleurversnelling

In de winkel zien onze verkopers een verandering op het gebied van de keuze van versnellingssystemen. Zo zien ze steeds vaker dat er gekozen wordt voor een derailleurversnellingssysteem aangezien dit snel 1,5 kilogram scheelt in gewicht en bovendien fietst het ook veel lichter. Kijk je dan nog eens bij de elektrische fietsen dan is de efficiëntie van de motor ook veel hoger bij een derailleur. Waar er vroeger vaak nog 3 tandwielen aan de voorkant waren gemonteerd wordt er tegenwoordig vaak nog maar 1 tandwiel gemonteerd. Het grote voordeel hiervan is dat het onderhoud veel minder is en je ook niet meer hoeft na te denken in welke versnelling die bij de voorbladen staat.

Twijfel je nog over welk versnellingssysteem het beste bij jou past, kom dan gerust langs bij ons in de winkel om ook even wat uit te proberen of neem contact met ons op via chat, e-mail of telefoon. Wij beantwoorden jouw vragen altijd zo snel mogelijk!

Ontdek onze <u>E-bikes</u>

Ontdek onze E-bikes

Bekijk onze top kwaliteit elektrische fieten van onder meer Cannondale, Riese & Müller en Koga.