SRAM <strong><u>Race groepsets</u></strong>?>

SRAM Race groepsets

SRAM was het merk met de eerste draadloze schakelgroep, dit betekent dat de shifters draadloos communiceren met de derailleurs. Dit soort groepen kun je herkennen aan de eTap benaming. AXS staat voor access, de totale koppeling tussen de componenten en software. Naast de racegroepen, beschrijven we hier ook de speciale gravelset met de naam XPLR.

Alle groepsets op een rijtje

Allereerst zetten we even alle groepsets op een rijtje om duidelijk te maken waar we het over hebben en een vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende merken en tussen race en mtb groepsets. (SRAM XPLR staat onder racegroepsets, omdat het momenteel als onderdeel onder bestaande race groepsets wordt gebruikt. Campagnolo EKAR en Shimano GRX zijn gravelgroepsets die we elders apart beschrijven.)

RACE   MTB
 
Dura Ace (Di2) RED eTap AXS Super Record (EPS)   XTR (Di2) XX1 Eagle (AXS)
Ultegra (Di2) Force eTap AXS Record   Deore XT X01 Eagle (AXS)
105 (Di2) Rival eTap AXS Chorus   SLX EX1 (e-MTB)
Tiagra Force (1) Athena   Deore GX Eagle (AXS)
Sora Rival (1) Centaur   Alivio NX Eagle
Claris Apex (1) Veloce   Acera SX Eagle
  XPLR     Altus  
        Tourney  

SRAM eTap AXS

SRAM eTap AXS kent ongekende mogelijkheden qua personalisatie en instellingen. Laat je eerst verleiden door onderstaande intro video. Lees dan verder over alle SRAM racegroepen.

 

 

SRAM RED eTap AXS

De ultieme groepset die gebruikt wordt door de vele wielerprofs in het peloton en met ingang van 2023 ook door de toprenners van Team Jumbo-Visma.  Alles is erop gericht om het schakelgedrag te verbeteren tegen een zo laag mogelijk gewicht. Deze eTap AXS groep schakelt draadloos en heeft een 12-speed cassette (RED XG-1290 met 10-26T, 10-28T of 10-33T). Bovendien wordt er een erg stijf crankstel gemonteerd en is de cassette uit één stuk voor laag gewicht. Verder is de ketting volledig opnieuw ontwikkeld en ziet die er ook totaal anders uit dan een normale ketting. Dit zorgt ervoor dat de ketting stiller, sneller en precieze schakelt.

Via de app kun je jouw favorieten instellingen configureren. Ook is deze groepset standaard met powermeter beschikbaar. Er is keuze uit een single- of dubbele crankset. De single is er met verschillende vertandingen, dus ook geschikt voor bijvoorbeeld triathlons of cyclocross.

SRAM Force eTap AXS

Wil je net een stapje hogere kwaliteit dan de Rival eTap AXS groep met de technieken van het topmodel van SRAM de RED eTap AXS dan kom je uit bij de SRAM Force eTap AXS groep. Dit is een groepset die veelvuldig wordt gemonteerd op collectie modellen van veel merken. Door de unieke draadloze techniek tegen een betaalbare prijs hebben we erg goede ervaringen met deze groep. Onder andere het hydraulische systeem dat in de SRAM Force eTap AXS achterderailleur zorgt ervoor dat de ketting strak blijft voor betere krachtoverbrenging en een kleinere kans op het afvallen van de ketting. De shifters kun je aanpassen op de ergonomie van je hand, zodat de hendel dichterbij komt. Heb je dus kleine handen dan kun je de shifters perfect op uw handen afstellen.

Net als de RED eTap AXS is de Force eTap AXS ook met ingebouwde powermeter verkrijgbaar en kun je kiezen uit een single of dubbel crankstel. De Force XG-1270 cassette kent net als de RED ook een kleinste tandwiel van 10 tanden. De Force cassette kent een grootste tandwiel van 36 tanden op de cassette. Je kunt kiezen uit: 10-28T, 10-30T, 10-33T of 10-36T.

SRAM Rival eTap AXS

De SRAM Rival eTap AXS groep met de draadloze bediening van de derailleurs is afgeleid van de duurdere groepsets. Bij deze SRAM Rival eTap AXS groepset krijg je een draadloze groepset tegen een zeer scherpe prijs. Bovendien beschikt deze groep al over 12 versnellingen wat je nog niet hebt bij de normale Rival groepset. Je kunt door middel van het downloaden van de SRAM AXS app het systeem onderhouden. Zo kun je software-updates uitvoeren, maar ook de batterijstatus bekijken. Bovendien kun je het schakelen naar eigen smaak instellen.

Dat deze set is afgeleid van de duurdere broers zie je onder andere aan de mogelijkheid de set met geïntegreerde powermeter te kunnen kopen. Het grote voordeel van de Rival is tevens dat je een brede mogelijkheid tot monteren van zowel crankset als cassette kunt monteren. Enkel of dubbel en een cassette bereik van 10 tot 36T! Zo is Rival voor veel verschillende disciplines in te zetten.

 

SRAM Force en Force 1

Je ziet deze groep steeds minder gemonteerd worden op fietsen, doordat SRAM overgaat naar de draadloze groepsets in deze prijsklasse. Dat wil echter niet zeggen dat je bij de mechanische SRAM Force een slechte groep krijgt. Het is een ontzettend lichte groep die bovendien perfect schakelt en een erg stijf crankstel heeft voor de ideale krachtoverbrenging.

Force 1 staat voor een singlespeed groepset en kent een 'eigen' cassette (XG-1175) met 10-42T verhouding, een singlespeed met enorm bereik dus! 
De gewone Force is een groepset met 2x10 of 2x11 versnellingen. Zie je Force 22 staan? Dan is dat de 2x11-speed uitvoering. Op de cassette van de 11-speed heb je een kleinste tandwiel van 11 tanden (keuze uit: 11-25t, 11-26t, 11-28t, 11-32t, 11-36t). Op de 10-speed is er een 11 of 12 tands tandwiel (keuze uit: 11-25t, 11-26t, 11-28t, 11-32t, 11-36t, 12-25t, 12-26t, 12-27t, 12-28t, 12-32t, 12-36t)

SRAM Rival en Rival 1

De Rival mechanische groepset is er in singlespeed en als 2x11. Net als de bij de Force mechanische groepset kun je de verschillen ook weer herkennen aan de benamingen: Rival 1 en Rival 22. Rival is singlespeed, Rival 22 is 2x11-speed.

De Rival 22 is ook emt YAW-voorderailleur te verkrijgen. Deze technologie heeft een voorderailleurkooi die roteert, zodat je altijd een consistente hoek tussen voor- en achtertandwielen hebt. 

De meest logische cassette voor de Rival groep is de PG-1130 met PowerGlide schakeltechnologie die is geoptimaliseerd voor offroad, betrouwbaarder en duurzamer! Let op de dat PG-1130 cassette met 11-36T en 11-42T alleen voor singlespeed is, de 11-26T, 11-28T en 11-32T zijn ook voor dubbel.

SRAM Apex en Apex 1

Om te beginnen met fietsen heb je bij de SRAM Apex groepset direct een betrouwbare en degelijke afmontage. Het is een betere groep dan de goedkoopste Shimano groepsets en bovendien is het design en uiterlijk van deze groep ook erg mooi en strak, het oog wil ook wat! Het is natuurlijk wel zo dat het schakelgedrag niet zo direct en goed is als bij de duurdere SRAM groepen. Bovendien is het gewicht van de groepset ook wat zwaarder dan de andere SRAM groepen. Voor gravel of veldrijden heeft SRAM ook een Apex 1 groep op de markt gebracht, dit betekent dat het crankstel over 1 kettingblad beschikt. Hierbij wordt dan ook een speciale achterderailleur gemonteerd om de ketting strak te houden.

SRAM XPLR

XPLR - Explorer - is de gravel aandrijving van SRAM. Met een 10-44T cassette en bijpassende derailleur krijg je een groot bereik voor gravelrides met klimmetjes en voor snelle all-road ritten. Deze AXS 1x-specifieke draadloze set maakt het gravelen nog leuker!

De SRAM XPLR eTap AXS-achterderailleur is ontwikkeld voor de 10-44 cassette en verkrijgbaar in RED, Force en Rival. 440% bereik op een singledspeed aandrijving op je gravelbike. 

XPLR heeft naast de aandrijving ook andere passende componenten van RockShox en Zipp. De RockShox Rudy XPLR voorvork en Reverb AXS XPLR dropper zadelpen en de Zipp 1-1 XPLR gravelbike wielen passen perfect binnen dit nieuwe gravelconcept.

Shop fietsen met SRAM?>
Overtuigd door SRAM

Shop fietsen met SRAM

Bekijk alle racefietsen, gravelbikes en cyclocrossers met SRAM afmontage in onze webshop!