<strong>SRAM</strong></br>MTB <u>groepen</u>?>

SRAM
MTB groepen

Indrukwekkende technologieën in de mountainbikewereld, waar onder andere wereld- en Olympisch kampioen Nino Schurter bij zweert. SRAM kent met Eagle en AXS systemen die schakelen zo eenvoudig maken dat er nauwelijks aandacht naar uit hoeft te gaan. Wij leggen hier uit wat het allemaal inhoudt en welke schakelgroepen SRAM kent, met en zonder Eagle en/of AXS.

Alle groepsets op een rijte

Allereerst zetten we even alle groepsets op een rijtje om duidelijk te maken waar we het over hebben en een vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende merken en tussen race en mtb groepsets. (Campagnolo EKAR en Shimano GRX zijn gravelgroepsets die we elders apart beschrijven.)

RACE   MTB
 
Dura Ace (Di2) RED (eTap) Super Record (EPS)   XTR (Di2) XX (SL) T-Type
Ultegra (Di2) Force (eTap) Record   Deore XT X0 T-Type
105 (Di2) Rival (eTap) Chorus   SLX GX T-Type
Tiagra Apex Athena   Deore XX1 Eagle (AXS)
Sora   Centaur   Alivio X01 Eagle (AXS)
Claris   Veloce   Acera EX1 (e-MTB)
        Altus GX Eagle (AXS)
          NX Eagle
        Tourney SX Eagle

SRAM Eagle en AXS

Eagle staat voor een 1x 12 aandrijflijn, oftewel singlespeed. XX1, X01, GX, NX en SX heeft een singlespeed aandrijflijn met 12 versnellingen en met dus 1 kettingblad aan de crank.

AXS - access - staat voor de communicatie tussen de componenten en de software van het draadloos elektronische systeem waarmee je niet alleen schakelt, maar ook bijvoorbeeld een seatdropper aanstuurt. Met de AXS app stel je de configuratie van jouw racefiets of MTB in zoals jij dat wil.

SRAM XX Eagle AXS T-Type

SRAM XX is de nieuwste en meest innovatieve groepset. In de eerste lichting altijd Eagle en altijd AXS. Sinds 2022 is de XX groepset binnen SRAM in bedrijf. In de loop van 2023 wordt het op de markt verwacht. De groepset is er in reguliere XX-versie en de lichtere XX SL. Die laatste is de lichtste en richt zich op snel XC-gebruik.

SRAM XX en X0 is een andere kijk op het derailleursysteem, SRAM noemt dit 'T-Type'. De XX derailleur werkt niet met een derailleurhanger, maar wordt direct rond de wielas gemonteerd (zie video onder). Het houdt zo rechtstreeks contact met de cassette. Deze Full Mount constructie komt met name de stevigheid ten goede. SRAM claimt dat het een kracht van max. 600 kilogram aan kan. 

Check onze blog over de nieuwe SRAM Eagle transmissie voor meer uitleg.

SRAM X0 Eagle AXS T-Type

Net als de XX variant is X0 ook altijd 1x12 (Eagle) en elektronisch (AXS). X0 en XX zijn grotendeels vergelijkbaar. Het grote verschil zit in gebruik van materialen. Kortweg is X0 zwaarder dan XX. X0 is minder verfijnd, het heeft geen Magic Pulley op de derailleur, geen vermogenssensor in de ster en er wordt enkel gebruik gemaakt van aluminium voor het crankstel.

 

SRAM GX Eagle AXS T-Type

In de in 2023 geïntroduceerde serie van de derailleurhangerloze groepsets van SRAM, behoort ook de GX groep. 'Het werkpaard dat nooit zeurt', zoals SRAM het zelf vrijvertaald liefkoost.

De hangerloze interface beschermt de derailleur maximaal. De batterijhouder is daarbij goed opgeborgen, zodat je ritten vertrouwd verlopen. 

GX was al één van de populairste groepsets onder het gros trailrijders. Nu is deze ook in de nieuwe evolutie meegenomen, door onnodige onderdelen te elimineren en betrouwbaarder te maken op alle fronten. Met ook een overbelastingskoppeling en Trailside Reset die de derailleur bij impact op de plek terug zet. En ook over de gehele lijn zijn zogenaamde bashguards geplaatst die onder meer ook het kettingblad beschermen tegen steenslag.

 

SRAM XX1 Eagle AXS

Draadloos schakelen van de allerhoogst mogelijk kwaliteit! 520% versnellingsberiek met een 1x12-speed groep. De XX1 Eagle AXS achterderailleur is IP69K goedbevonden, wat inhoudt dat deze water- en stodicht is. Zelfs onder hoge kettingspanning verschuift deze derailleur met slechts een simpele vingertik op de AXS-shifter. De Eagle AXS controller bedient niet alleen je versnellingen, maar ook je seatdropper en andere SRAM, en RockShow AXS componenten.

De meest hoogwaardige XX1 componenten die passen bij deze groepset:
XX1 Eagle ketting: Ultragladde, duurzame en stille prestaties. Hard-Chrome kettingen met 4x meer slijtageweerstand dan andere kettingen. Eagle Power Lock-kettingconnector met FLOWLINK-technologie zorgt voor een betere kettinggeleiding en een langere levensduur
XG-1299 Eagle cassette: 10-50 verhouding met versnellingsbereik van een 2x11-speed. X-Dome technologie helpt modder te verwijderen om het tandwiel schoon te houden voor top schakelprestaties.
XX1 Eagle DUB SL-crankset: Zowel voor 11- als 12-speed met 3 cranklengtes (165 - 170 - 175mm) en verkrijgbaar met 30T, 32T, 34T, 36T en zelfs 38T kettingblad. X-Sync 2 vermindert ophoping van vuil en geeft het tandwiel een lange levensduur.

SRAM XX1 Eagle

De mechanische variant van de SRAM XX1 12-speed series. Meestal met trigger-shifter, maar ook met grip-shift verkrijbaar. Compatibel met de 12-speed XG-1299 Eagle cassette met 10-50 en 10-52 cassette en bijpassende XX1 Eagle derailleur. 

SRAM XX1

XX1 zonder toevoeging staat voor de 11-speed variant. Nog steeds singlespeed en van bijna dezelfde hoogwaardige en duurzame kwaliteit als de Eagle-variant. In plaats van de 2e generatie X Sync, wordt hier nog gebruik gemaakt van de eerste generatie.

 

 

SRAM X01 Eagle AXS

Waar XX1 betiteld wordt als typsiche XC-groupset, is de X01 de enduro groepset van SRAM. Deze Eagles AXS variant is de draadloze variant. Compatibel met alle AXS componenten van SRAM en RockShox, zodat je volledige controle vanaf je stuur hebt. De achterderailleur is volledig water- en stofdicht volgens IPX7 richtlijn. De kooi is 10mm korter, zodat je vrij over ruige obstakels dendert. Schakelen onder volle inspanning tijdens een beklimming, dat is met deze SRAM X01 Eagle AXS geen enkel probleem. Generatie 1 X-Sync kettingbladen zorgen voor hoge duurzaamheid.

De X01 Eagle DUB crankset, XG-1295 Eagle cassette en Hard Chrome X01 Eagle ketting met PowerLock zijn specifiek ontwikkeld voor de trail-ready enduro groepset. 

De cassette is net als de XX1 met een 10-52 verhouding verkrijgbaar. De X01 crank heeft een grootte van 30T of 32T. 

SRAM X01 Eagle

Een perfecte groepset voor iemand die veel verwacht van zijn materiaal en over de sterkste groep wilt beschikken. Dit is namelijk een groep die ontzettend duurzaam is en tegen een stootje kan. Dit is dan ook de reden waarom veel merken dit op hun Enduro of Trail fietsen monteren. Met dezelfde kwaliteiten als de AXS versie, maar dan mechanisch.

SRAM X01

Geen Eagle, wel singlespeed. 1x11 versnellingen met enduro gerichte kwaliteiten en tevens trail-ready. De XG-1195 X-Dome 11-speed cassette heeft een verhouding van 10-42T.

Naast de 11-speed is er de 7-speed met Mini Block cassetten. Speciaal ontwikkeld en bewezen voor downhill gebruik. Deze X01 heeft dan ook als toevoeging de letters DH: X01-DH.

SRAM EX1

's Werelds eerste e-mtb specifieke groepset met bijpassende EX1-derailleur. De derailleur is speciaal ontwikkeld om te kunnen schakelen met hoge koppel en lage cadans aan te kunnen. Bij deze groepset hoort de tevens voor e-mtb's ontwikkelde 11-48 E-Block 8-speed cassette.

Een speciale EX1 E-Crank met ISIS Bottom Bracket compatibiliteit en geschiktheid voor Bosch, Brose en Yamaha trapasinterfaces. Op die crank monteer je een 14T, 16T of 18T X-Sync kettingblad. De EX1 ketting is breder dan regulieren kettingen, omdat deze de krachten van het zware e-mtb gebruik aan moet kunnen.

EX1 is geen Eagle (1x12) en ook niet met AXS, maar wel hoogwaardig aangeschreven vanwege de hoge kwaliteit speciaal voor elektrische mountainbikes en de krachten die daarbij komen.

SRAM GX Eagle AXS

 

De SRAM GX Eagle AXS is gebouwd op het fundament van de XX1 en X01 Eagle AXS groepsets. De derailleur met Overload Clutch technologie beschermt zichzelf tegen stoten door de motorversnellingsbak uit te schakelen om uit de gevarenzone te komen, waarna hij automatisch naar zijn positie terugkeert. 

De gehele GX Eagle-serie is ontwikkeld met eigen componenten die de toplijnen weerspiegelen, maar vooral qua materiaalgebruik dichterbij komen voor iedereen. Nog steeds hoge kwaliteit, maar dan voor een aantrekkelijkere prijs.

SRAM GX Eagle

Met de SRAM GX Eagle groepset beschik je over een hoogwaardige groepset die al over een 10-52 cassette verhouding beschikt en enkel passend is bij de SRAM XD body’s. Het voordeel van deze cassettes is dat ze uit één stuk zijn en daardoor lichter zijn. Bovendien zijn dit soort cassettes ook minder slijtagegevoelig. Qua schakelprestaties is deze groep nog niet zoals de duurdere X01 of XX1 groepen, maar qua prijs-kwaliteitverhouding pak je hier direct een fantastische groepset.

SRAM GX en GX-DH

Net als bij de XX1 en X01 is ook de GX-serie als niet Eagle. In dit geval zelfs als 10- en 11-speed en zowel enkel als dubbel. Dus 1x10, 1x11, 2x10 en 2x11. 

Daarnaast is er speciaal voor downhillgebruik de GX-DH set. 1x7-speed met een 11-25 cassette die tevens compatibel is met de SRAM X01 DH-aandrijflijn en met 11-speed kettingen.

SRAM NX Eagle

Een no-nonsense 1x aandrijving, dat is de NX groepset van SRAM. Of je nu kiest voor Eagle - 1x12 - of de reguliere NX. NX is klaar voor actie en zeer geschikt voor de beginnende mountainbiker die de bergen wil ontdekken. 

Deze 12-speed variant kent haar eigen ketting, DUB crankset en achterderailleur met NX als naamgever. De derailleur heeft een lange kooi en kan een cassette met maximaal 50T aan. De NX Eagle DUB crank is er in 30T, 32T en 34T en is gemaakt van een mix van aluminium en staal.

Geen specifieke NX-cassette, maar de gehele groep is compatibel met een PwerGlide II cassette, zoals de PG-1230 Eagle met verhouding 11-50.

SRAM NX

NX is de 1x11 aandrijflijn met dezelfde kwaliteiten als de Eagle-versie met 12 versnellingen. Net als de 12-speed ook met eigen compontenten als de trigger shifter, NX 1x X-Sync crank en NX 1x11 X-Horizon derailleur. De 11-speed cassette is een PG-1130  met verhouding 11-26T, 11-28T, 11-32T, 11-36T of 11-42T.

SRAM SX Eagle

De eerste groepset in de collectie van SRAM is de SX Eagle groepset. Deze groep is direct al geschikt voor de fietser die af en toe een mooi rondje maakt op de mountainbike. Bij veel SRAM cassettes heb je een speciale body nodig, echter is dat nog niet zo bij de SX en NX cassettes. Zo'n PG-1210 cassette heeft een uitmuntende MTB-verhouding van 11-50T. 

SRAM MTB schijfrem types

Binnen de gehele lijn van SRAM componenten passen ook de schijfremsets die allen hun eigen kwaliteiten kennen. Mensen halen de namen van de sets nog wel eens door elkaar als het gaat om versnellingen en remmen. Hierbij kort de 4 verschillende schijfremgroepen van SRAM.

SRAM Code

De allerhoogste remkracht. Voor e-mtb, downhill en enduro ontwikkeld. Code-R en Code-RSC zijn de verkrijgbare types, waarbij de RSC de meest hoogwaardige is met onder meer Contact Point Adjust om de positie te kiezen.

SRAM DB8

SRAM DB8 remset is qua kracht vergelijkbaar met Code en werkt met minerale olie van SRAM.

SRAM G2

SRAM G2 is krachtig, consistent, betrouwbaar. Verkrijgbaar als G2 Ultimate, RSC, RS en R.

SRAM Level

De ultieme wedstrijdgerichte remset, waarbij iedere overbodige gram is verwijderd. Twee of vier zuigers met exceptionele kracht. Dit is de bewezen XC-gerichte schijfremmenset. SRAM maakt onnderscheid in Level, Level T, Level TL, Level TLM en Level Ultimate. Dit is de oplopende volgorde van hoogwaardigheid. Het verschil zit vooral in gewicht, prijs en materiaalgebruik. Level Ultimate is de lichtste en meest geavanceerde hydraulische schijfrem.

SRAM MTB-groepsets?>
Overtuigd van de kwaliteit van SRAM?

SRAM MTB-groepsets

Shop in onze webshop een MTB met SRAM groepset. Wij hebben ze allemaal gefilterd voor je.