Shimano <u>GRX</u> <strong>gravel groepsets</strong>?>

Shimano GRX gravel groepsets

Sinds enkele jaren heeft Shimano de GRX-groepsets op de markt. Speciaal voor gravelbikes zijn deze sets ontwikkeld. Wij leggen hier uit wat de verschillen zijn.

Shimano GRX

De Shimano GRX is een unieke groepset voor gravelbikes. De Shimano GRX is perfect voor de ritten op de onverharde wegen in het bos waar je normaal niet zou komen. Hij kent 3 soorten: RX400, RX600 en RX800. 

De RX400 is een 2x10-speed groep. RX600 is er als 1x11- of 2x11-speed. RX800 is er ook als 1x11- en 1x12-speed. Bij de RX800 is er nog de keuze voor Di2.

Het voordeel van de gravel groepset is dat het ergonomisch is aangepast op gravelrijden. Dus offroad, maar dan met een meer racegerichte prestatiegerichtheid. De voorderailleur (mits aanwezig) is racegericht maar geeft ook ruimte voor brede 42mm banden. Daarnaast zijn de vertandingen tussen race en mtb ingeplaatst. Kijkend naar de crankstel mogelijkheden kun je kiezen voor een verhouding 46-30 of 48-31 bij de dubbel en 40T of 42T bij de singlespeed. Dat zou te groot zijn voor MTB-specifiek gebruik en te klein voor snelle wegritten.

Verschillende varianten met verschillende componenten

Zoals hierboven beschreven is de GRX er als 10-speed of 11-speed en als single of dubbele crank. Onderverdeeld in drie series, de RX400, RX600 en RX800. Maar Shimano nummert alles rustig door en maakt combinaties van componenten mogelijk. Op de afbeelding hiernaast zie je globaal welke onderdelen binnen de GRX groepset met elkaar samen kunnen worden gemonteerd. Op de afbeelding is fijn gebruik gemaakt van kleuren, zodat je makkelijk het overzicht behoudt.

Goed om te weten is dat Shimano de GRX Di2 groepset onder RX815 benoemt. 

Zoals te zien op de afbeelding is er geen specifieke GRX ketting of cassette. Die heeft Shimano simpelweg niet. Bij ons zijn de gravelbikes standaard gemonteerd, dus er is niet direct een keuze voor een andere cassette of ketting. Bij de opbouw van een fiets houdt de fabrikant vooral rekening met de vertanding en de derailleur. Heb je meer racegericht afmontage dan kan er een raceserie ketting en cassette zijn gemonteerd, en voor MTB gerichte afmontage geldt dan hetzelfde.

GRX series vergeleken met race- en MTB-groepen

Hoe verhoudt de GRX-serie tot andere groepsets? Daar heeft Shimano gelukkig ook een mooi overzichtje van gemaakt, zie afbeelding hiernaast. 

Hopelijk was al duidelijk geworden dat RX800 de meest hoogwaardige serie was, dan RX600 en dan de RX400. Vergeleken met de race en MTB groepen zou je de RX800 daarom met Ultegra en XT kunnen vergelijken.

Shop een <u>gravelbike</u> met <strong>GRX groepset</strong>?>

Shop een gravelbike met GRX groepset

Bekijk al onze gravelbikes met GRX-groepset en ervaar snel de voordelen van een gravelbike met Shimano GRX onderdelen!