<strong>Shimano</strong> groepen <u>MTB</u>?>

Shimano groepen MTB

Ontdek hier alle verschillende Shimano mountainbike groepsets! Van XTR tot Altus. 

Alle groepsets op een rijte

Allereerst zetten we even alle groepsets op een rijtje om duidelijk te maken waar we het over hebben en een vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende merken en tussen race en mtb groepsets. (Voor Shimano GRX hebben we een aparte pagina.)

RACE   MTB
 
Dura Ace (Di2) RED (eTap) Super Record (EPS)   XTR (Di2) XX1 Eagle (AXS)
Ultegra (Di2) Force (eTap) Record   Deore XT X01 Eagle (AXS)
105 (Di2) Rival (eTap) Chorus   SLX EX1
Tiagra Apex Athena   Deore GX Eagle (AXS)
Sora   Centaur   Alivio NX Eagle
Claris   Veloce   Acera SX Eagle
        Altus  
        Tourney  

 

Shimano Cues middensegment groepset info gifje

Shimano Cues | vervangt middensegment

Jarenlang waren de namen van de schakelgroepen ingebed in het brein van menig fietser en iedere verkoper en mecanicien. Maar anno 2023 komt Shimano met een vervanger voor het hele middensegment. Vooralsnog geen man overboord, de bekende groepen blijven voorlopig gewoon bestaan en de onderdelen blijven nog vervangbaar. Langzaam zal Cues worden ingefaseerd. 

Lees alles over Shimano Cues in onze Shimano Cues blog.

Shimano XTR

De Shimano XTR groep is ontwikkeld met de zware bergtochten in het achterhoofd, voor geweldige prestaties en de allerbeste ervaring. De groepset is zo ontworpen dat het voor elke soort mountainbike rit perfect is, of je nou een enduro, een marathon of gewoon over jouw favoriete singletracks crosst. De nieuwe cassette heeft 12 versnellingen wat gaat zorgen voor het allerbeste schakelen, de beste krachtoverbrenging en stabiliteit. Je hoeft niet bang te zijn dat er iets gebeurt met de ketting, gewoon blijven trappen en nog eens een tandje zwaarder schakelen voor de aanzet!

Shimano XTR Di2

Shimano's heeft als eerste ter wereld een elektronische mountainbike schakelgroep op de markt gebracht. De hoogwaardigste set van Shimano is verandert naar een variant waarin je rijstijl nog beter bepaald wordt. Via het Di2 platform is je rijstijl nog beter te perfectioneren. De Di2 schakelset is met Shimano Di2 systeeminformatiedisplay te combineren zodat je altijd de juiste informatie in beeld hebt.

Alle fietsen met XTR / XTR Di2

Shimano Deore XT

Deore XT is een van de meest gebrukte mtb-groepsets. Zeer hoge kwaliteit en zeer duurzaam wat betreft onderhoud en slijtage. Een echt werkpaard waar je op kunt rekenen. Zowel in 11- als 12-speed verkrijgbaar en als versie met voorderailleur en als singlespeed. Voor de singlespeed is er keuze uit de beste opties voor verschilende terreinen, namelijk 28, 30, 32, 34 of 36 tands. Ook in cassettes is er ruime keuze voor zowel de 11- als 12-speed.

Deze groepset wordt ook veel gebruikt voor e-bikes met derailleurversnellingen.

Alle fietsen met XT


Shimano SLX

Shimano SLX is ontworpen voor fanatieke mountainbikers die wel wat eisen van hun mountainbike. De nieuwe SLX biedt nu de keuze uit een setup met een enkel of een dubbel kettingblad. Het enkele kettingblad is verkrijgbaar van 28 tot 34 tanden, dit gecombineerd met de 10-51 cassette zorgt ervoor dat jij altijd de juiste versnelling hebt. Maar als dit niet genoeg is dan is er de keuze voor een dubbel kettingblad met 36-26 tandjes, dit in combinatie met de 10-45 cassette zal dan de perfecte keuze zijn.

Naast mtb's wordt deze groepset ook veel gebruikt op e-bikes met derailleurversnellingen.

Alle fietsen met SLX


Shimano Deore

Shimano Deore is een degelijke groepset voor sportieve en beginnende mtb’ers. De Deore schakelt goed en heeft een prima levensduur met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De mountainbike modellen die met Deore worden afgemonteerd rijden 10-, 11- of 12-speed cassette waarbij de 12- speed 1 voorblad heeft. Met een afgemonteerde Deore mountainbike kun jij je grenzen verleggen om over de mooiste singletracks van Nederland!

Alle fietsen met Deore


Shimano Alivio

Shimano Alivio is perfect om heerlijke ritjes te maken doordat de groep erg stil, slank/soepel en super duurzaam is. Doordat de groep de fiets erg stil maakt kan je je concentreren op het fietsen en ongestoord van de natuur genieten. Alivio is ideaal voor de beginnende mountainbiker dankzij makkelijk onderhoud en net wat duurzamer dan de goedkopere groepsets. Ook voor hybride en e-bikes is dit een ideale en veelgebruikte groepset.

Alle fietsen met Alivio

Shimano Acera

De Acera groepset is een groepset die veelal als 9-speed wordt gemonteerd op mountainbike, maar vooral ook op trekkingfietsen en e-bikes waarmee je zowel op de weg als offroad uit de voeten kan. Beschikbaar als triple, maar vooral als dubbel standaard gemonteerd. In onze collectie wordt het vooral door Giant e-bikes gebruikt, zoals de AnyTour E+ 3 en Dailytour E+ 3.  De crankstellen zijn in meerdere varianten beschikbaar. Bij e-bikes wordt veelal gekozen voor 46-30, voor mtb kan 36-22 een logischere verhouding zijn. Acera wordt vaak met een ander type cassette gecombineerd, zoals de Shimano Altus 9-speed cassette.

Alle fietsen met Acera

Shimano Altus

Voor de beginners die hun eerst schreden in het mountainbike zetten en hun eerst ervaringen moeten opdoen. De Altus groep is er in 7-, 8- en 9-speed en is er nog in een inmiddels 'ouderwetse' triple. Altus is dus een van de weinige Shimano groepen met 3 kettingbladen aan de voorkant. Altus wordt vaak gecombineerd met onderdelen uit de Alivio serie. Zo is het mogelijk dat je op papier een Altus set hebt, maar aan de voorzijde een Alivio voorderailleur. Altus is zowel met schijfremmen (mechanisch en hydraulisch) als met velgremmen te verkrijgen.

Deze groepset wordt ook veelvuldig gebruikt bij e-bikes met derailleurversnellingen, zoals bijvoorbeeld bij de Trek Verve+ en FX+ serie.

Alle fietsen met Altus

Shimano Tourney

De Tourney groepset zie je zowel terug op stadsfietsen, trekkingbikes en mountainbikes als op sommige racefietsen. De Tourney groepset is een echte instapgroep. Veel fietsfabrikanten gebruiken deze set ook als schakelgroep voor kinderfietsen om te leren omgaan met versnellingen. De set is beschikbaar als 2x7- of 8-speed en 3x 7- of 8-speed. Voor kinderfietsen is dit echt een ideale set, veelal gebruik met een draaishifter en in die gevallen als singlespeed, dus zonder derailleur aan de voorkant.

Alle fietsen met Tourney

 Bekijk al onze mountainbikes?>

Bekijk al onze mountainbikes

Nu je alles weet over Shimano MTB-groepset wordt het tijd om te kijken welke MTB's we op voorraad hebben. Neem een kijkje in de webshop!