<strong>Welke racefiets</strong> moet ik kiezen??>
logo

Welke racefiets moet ik kiezen?

Racefietsen zijn in de basis gemaakt om snel mee te fietsen voor sportief of recreatief gebruik, echter zijn er de laatste decennia nog al wat verschillende types bijgekomen. Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende soorten racefietsen en waarop je moet letten bij de aanschaf van een racefiets.

De soorten<strong> racefietsen</strong>

De soorten racefietsen

Endurance racefietsen

Endurance racefietsen staan bekend om de iets comfortabelere houding ten opzichte van de traditionele racefiets. De zitpositie is wat meer rechtop. Deze racefietsen kenmerken zich vaak door het gebruik van slimme demping in de frames of andere componenten zoals stuur en zadelpen. De fietsen hebben ruimte voor bredere banden voor extra comfort. Wij hebben een breed aanbod endurance racefietsen, denk aan de Trek Domane, Cannondale Synapse en de Basso Astra.

Aero racefietsen

Alles aan een aero racefiets draait om snelheid. Door middel van speciaal gevormde aerodynamische buizen en componenten zoals wielen, stuur en zadelpen snijdt deze racefiets door de wind. Deze fietsen zijn gemaakt om snelste tijd te rijden. Bekende aerobikes in ons assortiment zijn de Trek Madone, Cannondale SystemSix, Giant Propel Advanced en Basso Diamante SV.

De allrounder en klimfiets

De allround racefiets is in de basis de racefiets waar het allemaal mee is begonnen. In de basis heeft dit type fiets het beste van beide werelden hierboven, hij heeft vaak aerodynamische en endurance eigenschappen,maar dan wat minder extreem. Daarnaast kenmerkt dit type fiets zich ook vaak vanwege het lichte gewicht. Ideaal voor klimmen dus! Bekende klimfietsen bij ons zijn de Trek Émonda, Cannondale SuperSix, Pinarello Dogma F en Giant TCR Advanced.

Gravelbikes

Een categorie die zijdelings onder de racefietsen valt, is de gravelbikes. Dit type fiets kenmerkt zich door de comfortabele zithouding, demping in het frame en onderdelen en de bredere banden die vaak zijn uitgevoerd met een profiel. Met dit type fiets kun je prachtig fietsen door het Twentse landschap en hoef je niet op het asfalt te blijven. Deze fietsen zijn ook uitstekend te gebruiken als vakantiefiets of als woon-werkverkeer fiets, dit omdat ze vaak handige bevestigingspunten hebben voor het monteren van spatborden, bidonhouders, bagagedragers etc. Voor de gravelbike schreven wel een eigen gravelbike keuzehulp en een top-10 meest populaire modellen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een racefiets?

Een racefiets is er voor velen! Daarbij is deskundig advies wel zo prettig, want wat is nou een goede racefiets voor jou? De snelste racefiets, de lichtste racefiets? Een racefiets geschikt voor erg lange comfortabele ritten, en tegelijkertijd top voor supersnelle korte rondes?

Wat onder goed wordt verstaan als racefiets, is heel persoonlijk. Het hangt ten eerste af van wat voor soort racefiets jij zoekt. Een aantal andere aspecten zijn zeker belangrijk. Zo is de houding op de fiets misschien wel het belangrijkste aspect. Dit is ook ontzettend persoonlijk, want iedereen is op een bepaalde manier gebouwd en zit anders op een fiets. Dit is iets waar wij aandacht aan besteden in onze fietsenwinkel in Almelo en Enschede.

<strong>Framemateriaal</strong> en afmontage

Framemateriaal en afmontage

Elk type frame heeft een andere geometrie zoals bijvoorbeeld een langere bovenbuis. Hierdoor zit je wat rechter op de racefiets wat zeker voor de beginnende fietser prettiger is.

Dan is het belangrijk om de materiaalkeuze van het frame, namelijk carbon of aluminium. Je wilt over het algemeen een zo licht mogelijke fiets met een zo hoog mogelijke stijfheid. Comfort is steeds belangrijker en met een carbon fiets legt de fabrikant het carbon op een bepaalde manier, waardoor er wat flexibiliteit en daardoor comfort ontstaat.

Carbon of aluminium is niet het enige wat een grote keuze is. Tegenwoordig is de racefiets met schijfrem de velgrem gepasseerd. Een schijfrem heeft betere modulatie en meer remkracht en een hydraulisch remsysteem is minder gevoelig voor onderhoud. We zien ook bredere banden, van 23 naar 28 mm. Een bredere band heeft een lagere rolweerstand, maar biedt ook meer comfort. Daarnaast heb je meer grip.

Een racefiets maakt gebruik van een heleboel onderdelen, denk hierbij bijvoorbeeld aan wielen en een schakelgroep. Voor een racefiets zijn er drie merken die schakelgroepen aanbieden, dit zijn Shimano, Campagnolo en SRAM. Er zijn mechanische schakelgroepen en er zijn elektronische schakelgroepen. Elektronisch schakelen is steeds meer gebruikelijk en betaalbaarder met de nieuwe eTap groepen van SRAM en met de in 2022 geïntroduceerde 105 Di2 schakelgroep van Shimano (nadat Dura-Ace Di2 en Ultegra Di2 er al was). Tot slot kun je bij wielen kun je vaak ook kiezen tussen carbon of aluminium.

Prijs van een racefiets

Wij verkopen racefietsen in de prijsklasse van grofweg 700 euro tot 15.000 euro. Het verschil in prijs zit hem in het gebruik van materiaal, afmontage en onderdelen. De goedkopere fietsen zijn over het algemeen van aluminium, hebben een minder hoogwaardige groepset van Shimano of SRAM en hebben vaak velgremmen. De duurdere fietsen hebben de lichtste carbonsoorten, meest hoogwaardige afmontage en veelal carbon onderdelen zoals stuur, stuurpen, zadel, zadelpen en wielen.

Bekijk alle racefietsen tot €1500,-
Bekijk alle racefieten tussen €1500,- en €5000.-
Bekijk alle racefietsen tussen €5000,- en €10.000,-
Bekijk alle racfietsen van €10.000 en meer

Hoe kies je de juiste maat racefiets?

Eén van de belangrijkste keuzes bij het kiezen van een nieuwe fiets is de maat. Je wilt namelijk zo goed mogelijk op de fiets zitten. Met een te grote of een te kleine fiets ga je nooit lekker op de fiets zitten. Hierdoor ga je het fietsen steeds een stuk minder leuk vinden om te doen. Daarom is het kiezen van de juiste maat een belangrijk onderdeel. Wij willen je hier graag bij helpen door een gratis fietsmeting te geven bij ons in de winkel. Daarmee zorgen wij ervoor dat jij met de juiste houding op de fiets komt te zitten.

Zadelmeting

Tijdens het fietsen kun je klachten krijgen over het zadel. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van zadelpijn of je rug. Dit kan dan komen omdat je op het verkeerde zadel zit. Bij ons in de winkel geven we een gratis zadelmeting. Bij deze meting meten wij hoe ver jouw zitbotten uit elkaar staan en aan de hand daarvan kunnen wij de juiste breedte van het zadel bepalen. Als we weten welke breedte van het zadel het beste bij je past, gaan wij naar de houding kijken. Aan de hand van de houding en de breedte van het zadel adviseren wij jou het meest geschikte zadel.

Ontdek onze <strong><u>racefietsen</u></strong>?>

Ontdek onze racefietsen

Bekijk onze top kwaliteit racefietsen van onder meer Cannondale, Trek, Giant en Cervélo.