<strong>Welke <u>mountainbike</u></strong> moet ik kiezen??>
logo

Welke mountainbike moet ik kiezen?

Mountainbikes zijn gemaakt om recreatief en/of sportief te fietsen door de bossen en in de bergen. Er zijn echter verschillende soorten mountainbikes. Op deze pagina behandelen we de meest voorkomende mountainbike types en waarop je moet letten bij de aanschaf van een MTB.

Hardtail of Full Suspension MTB

Hardtail of Full Suspension MTB

Hardtail MTB's

De meest verkochte mountainbike in Nederland is nog altijd de hardtail. De hardtail is meestal gemaakt van aluminium of carbon en heeft een verende voorvork die een demping heeft tussen de 100 en 120mm. Ben je op zoek naar een lichte en stijve mountainbike dan kiest men vaak voor de hardtail. Fietsenwinkel Ten Tusscher heeft een breed aanbod aan hardtail mountainbikes, enkele voorbeelden zijn de Cannondale Scalpel HardtailGiant XTC Advanced en Trek Procaliber.

Full-Suspension MTB's

Op de mountainbike routes in Twente, en heel Nederland, komen we de laatste jaren steeds meer full-suspension mountainbikes tegen. Wil je wat meer comfort of ben je een fanatieke fietser die ook graag in de bergen of mountainbike marathons rijdt dan is een full-suspension fiets een goede keuze. De MTB's bieden demping in de voor- én achtervering voor meer comfort wanneer het echt lastig terrein is waarop je fietst, maar zijn tegelijkertijd ook gemaakt om zo snel mogelijk door het bos te gaan. Ten Tusscher verkoopt in dit segment onder andere de Cannondale Scalpel, de Trek Supercaliber en de Giant Anthem.

Wat is een <strong>goede mountainbike?</strong>

Wat is een goede mountainbike?

Het materiaal frame dat gebruikt wordt, bepaalt voor het grootste gedeelte het rijgedrag van de fiets. Ook de stijfheid, comfort en het gewicht wordt grotendeels bepaald door het materiaal. Tot 2000 euro worden de meeste fietsen gemaakt van aluminium, waarbij er vaak ook nog weer onderscheid zit tussen welke type aluminium. Zo heb je bij Cannondale bijvoorbeeld de Trail en Trail SL uitvoeringen die beide van aluminium zijn gemaakt, maar waarbij de Trail SL lichter en stijver is. Verwacht je net een stapje meer en wil je direct investeren in het beste materiaal, dan kom je vanzelf uit bij een carbon MTB. We schreven al over het comfort dat je uit carbon kunt halen, maar ook het lage gewicht en de stijfheid is beter dan bij een aluminium fiets. Met stijfheid bedoelen we voornamelijk dat de kracht die je op de pedalen zet beter wordt omgezet in snelheid dan bij aluminium. Dit zul je ook direct merken als je van een aluminium fiets naar een carbon fiets overstapt.

Afmontage <strong>mountainbikes</strong>

Afmontage mountainbikes

Naast het frame en de merken zijn er natuurlijk ook nog eens tal van verschillende afmontage die op de fietsen worden gemonteerd. Zo zie je vaak dat er Shimano of SRAM wordt gebruikt als schakelgroep en voor de remmen. Kijk je dan bijvoorbeeld naar de verschillende vorken en achterdempers zie je vaak de bekende merken als Rockshox, Fox, SR Suntour of bij Cannondale vaak de lefty’s. Bij de mountainbikes onder de 1000 euro wordt vaak nog een voorvork vering gemonteerd met een spiraalveer. Bij de fietsen boven 1000 euro wordt vaak een luchtgeveerde voorvork gemonteerd die in te stellen is op je gewicht en rijgedrag. Deze voorvorken dempen veel beter en gaan veel soepeler over de tracks.

Welke maat <strong>mountainbike?</strong>

Welke maat mountainbike?

Eén van de belangrijkste keuzes bij het kiezen van een nieuwe MTB is de maat. Je wilt namelijk zo goed mogelijk op de fiets zitten waardoor het fietsen een stuk aangenamer wordt. Met een te grote of een te kleine mountainbike ga je nooit lekker op de fiets zitten. Hierdoor ga je het fietsen steeds een stuk minder leuk vinden om te doen. Daarom is het kiezen van de juiste maat een belangrijk onderdeel. Wij willen je hier graag bij helpen door een gratis fietsmeting te geven bij ons in de winkel. Daarmee zorgen wij ervoor dat jij met de juiste houding op de fiets komt te zitten.

Zadelmeting

Tijdens het fietsen kun je klachten krijgen over het zadel. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van zadelpijn of je rug. Dit kan dan komen omdat je op het verkeerde zadel zit. Bij ons in de winkel geven we een gratis zadelmeting. Bij deze meting meten wij hoe ver jouw zitbotten uit elkaar staan en aan de hand daarvan kunnen wij de juiste breedte van het zadel bepalen. Als we weten welke breedte van het zadel het beste bij je past, gaan wij naar de houding kijken. Aan de hand van de houding en de breedte van het zadel adviseren wij jou het meest geschikte zadel.

Ook interessant voor jou

Check ook onze top 10 mountainbike blog voor de actuele beste mountainbikes van dit jaar. Ook hebben we speciaal voor de mtb-liefhebbers een mountainbike toertocht tip 15 gemaakt!

Ontdek onze <strong>mountainbikes</strong>?>

Ontdek onze mountainbikes

Bekijk onze top kwaliteit mountainbikes van onder meer Cannondale, Trek en Giant.