<strong>Beginnen</strong> met <u>wielrennen</u>?>

Beginnen met wielrennen

Jij bent op zoek naar je eerste racefiets, of je hebt net je eerste racefiets gevonden. En nu wil je zo snel mogelijk starten met je nieuwe hobby. Wij zetten hier de tips op een rijtje voor de aanschaf van je eerste fiets en alles wat er bij komt kijken. 

De fiets die past bij je budget

Als je start met fietsen wil je waarschijnlijk niet direct een dure lichtgewicht carbon raceduivel aanschaffen met de duurste elektronische afmontage. Wij houden je uiteraard niet tegen. Maar we snappen als geen ander dat je eerst wil ervaren hoe dat wielrennen nou precies gaat. Daarom adviseren we een instapmodel van aluminium. Onder de €1000,- is er al een aluminium fiets voor je. Grofweg betaal je tussen de €900,- en €3000,- voor een aluminium racefiets, waarbij geldt dat hoe duurder de fiets is hoe hoogwaardiger de groepset.

Omdat je waarschijnlijk ook niet gewend bent om 'diep' te zitten, raden we je tevens aan dat de fiets een beetje een rechtop-zit heeft. Dat wil zeggen dat je niet helemaal voorover hoeft te zitten. De meeste aluminium racefietsen hebben dit al. Maar we raden je aan om bij ons een bikefit te doen, zodat je goed op de fiets zit. 

 

Onderdelen en accessoires 

Als je een fiets koopt wordt deze bij ons standaard helemaal gemonteerd en afgesteld. Maar niet altijd zitten er pedalen bij. En zonder trappers is het aanzienlijk minder leuk kunnen we melden. Ook een bidonhouder en bidon worden niet standaard meegeleverd. Onze verkopers helpen je uiteraard in de winkel, maar shop je online, dan is dat wel iets om goed aan te denken!

Ook is het handig dat je voor je eerste ritten goed beslagen ten ijs komt en niet na 15 kilometer met een lekke band naar huis moet bellen. Een zadeltas, bandenlichters, een pompje en een binnenbandje zijn wel noodzakelijkheden die je meeneemt tijdens je ritten. Van tevoren even oefenen met het afhalen en weer opleggen van de buiten- en binnenband is aan te raden!

Kortom, denk aan:
• Pedalen
• Bidonhouder en bidon
• 1e hulp bij lekrijden (binnenband, bandenlichters, (CO2)pompje)
• Zadeltasje
• Kilometerteller, fietscomputer of fietsnavigatie (bekijk ook onze Garmin en Wahoo pagina)

Kleding en kledingaccessoires

HELM!

Zo het belangrijkste is benoemd. En nogmaals om het te benadrukken: draag altijd een helm! Naast een helm wil je er ook zo - om in wielertermen te spreken - gesoigneerd mogelijk uitzien.

Bij ons in de winkels in Almelo en Enschede ben je aan het juiste adres voor je wieleroutfit. Zowel voor de zomer als voor de winter en zowel voor regen als zonneschijn. Denk ook aan een windjackie en arm- en beenstukken voor als het 's ochtends nog wat kouder is. Deze items trek je onderweg uit en steek je gemakkelijk bij je in de achterzak.

• Helm
• Wielershirt
• Wielerbroek met zeem
• Wielerschoenen met schoenplaatjes
• Arm- en beenstukken
• Windjack / regenjack
• Sokken
• Zonnebril

Welke pedalen en schoenplaatjes?

De vraag die menig  startende wielrenner bezighoudt en misschien zelfs in eerste instantie wel tegenhoudt is: welke klikschoenen moet ik kopen?

Om de eerste twijfel alvast weg te nemen. Pedalen zijn strakker en losser te zetten als het gaat om in- en uitklikken. Daarnaast zijn er verschillende soorten schoenplaatjes die makkelijker of moeilijker losklikken.

Uitgaande van Shimano heb je de keuze uit SPD pedalen of SPD-SL pedalen. SPD pedalen zijn bedoeld voor de MTB en offroad, SPD-SL pedalen zijn ontwikkeld voor wielrennen. Hieronder leggen we beide systemen voor je uit.

SPD-SL pedalen en schoenplaatjes

SPD-SL pedalen en schoenplaatjes zijn gemaakt voor wielrennen. Deze pedalen hebben een groter contactoppervlak dan SPD pedalen waardoor je meer comfort, krachtoverdracht en ondersteuning hebt. De spanning is in te stellen, zodat je het in- en uitklikken kunt vergemakkelijken.

Beginnende fietsers raden we altijd de gele schoenplaatjes aan. Deze hebben aan beide zijden speling en ze klikken makkelijker in en uit dan de blauwe die speling achter hebben en de rode die helemaal geen speling hebben. Vooral als je nog moet wennen aan het fietsen met klikpedalen zijn de gele schoenplaatjes de beste keuze.

SPD pedalen en schoenplaatjes

SPD pedalen zijn gemaakt  voor offroad gebruik. Ze zijn kleiner dat SPD-SL pedalen en schoenplaatjes en de schoenplaatjes worden bij offroad schoenen meer in de zool geplaatst. SPD-SL schoenplaatjes worden onder de zool van wielerschoenen geplaatst. SPD pedalen zijn makkelijker in en uit te klikken en hebben meer speling. Ook van deze pedalen kun je de spanning aanpassen om het in- en uitklikken te vergemakkelijken. Dan zijn er nog 2 soorten schoenplaatjes, te weten: SM-SH51 en SM-SH56. De SH51 zijn de zogenoemde single-release plaatjes en de SH56 multi-directional. Kortweg betekent het dat SH51 moeilijker uitklikt dan de SH56.

Kunnen SPD pedalen gebruikt worden voor wielrennen? Ja! Maar we raden toch de SPD-SL pedalen met gele schoenplaatjes aan.

Welke racefiets is geschikt voor beginners?

In onze top-10 racefietsen blog hebben we een splitsing gemaakt tussen fietsen onder en boven de € 2500,-. De categorie tot € 2500,- is redelijkerwijs te bestempelen als beginners racefiets. Check het hele item in de top-10 racefietsen blog. Hieronder tonen we ze nog eens op een rijtje.

1.  Trek Domane AL
2.  Sensa Giulia G3
3.  Sensa Romagna
4.  Cannondale CAAD Optimo
5.  Liv Langma Advanced
6.  Trek Émonda ALR
7.  Sensa Emilia Lady
8.  Cannondale CAAD 13
9.  Giant Contend
10. Liv Avail AR

 

Racefietsen voor <strong>beginners</strong>?>

Racefietsen voor beginners

Bekijk alle aluminium racefietsen, geschikt voor beginners. Wil je liever eerst een proefrit maken? Geen probleem! Alle fietsenpagina's hebben een proefrit button. Daarmee vraag je simpel en snel een proefrit aan. Twijfel je nog? Loop dan binnen bij één van onze winkels, onze verkoopmedewerkers helpen je graag.