Rudi Jansen 24-08-2022

Scope carbon wielen | Kwaliteit, innovatie en passie

Scope is een Nederlands bedrijf met een team van ingenieurs en ontwerpers die zelf gepassioneerd wielrenners zijn. Met steun van verschillende kennisinstituten ontwikkelen zij carbon wielen met een grote hoeveelheid aan wetenschappelijke kennis. Die kennis en passie zie je terug in de wielen die zij met de hand bouwen in Eindhoven. En wij hebben een setje mogen testen!

Scope carbon wielen | Kwaliteit, innovatie en passie

Uitzonderlijk fraaie wielen met extreem hoge kwaliteiten

Voordat we je bestoken met de technologische hoogstandjes is het eerste dat opvalt aan de wielen het prachtige uiterlijk. Je kunt kiezen uit de opvallende witte decals of minder opvallend zwart. 

 

Scope Road R5 carbon wielen

 

Handgemaakte carbon wielen uit Nederland

Treffender kan de plek niet zijn. Op de plek waar Philips ooit de ene na de andere technologie en uitvinding de wereld in slingerde worden nu onder andere zeer hoogwaardige en innovatieve carbon wielen ontwikkeld. Een team van Nederlandse wielerliefhebbers en ingenieurs heeft zich in Het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven gevestigd en vanuit daar bestieren zijn Scope Cycling.

Met de kennis vanuit samenwerkingspartners als TU Eindhoven en TU Delft en gerenommeerde bedrijven als Schwalbe en SKF is de kwaliteit van de wielen torenhoog. Waar de fietswereld door blijft ontwikkelen, zo ontwikkelt Scope zich met misschien nog wel een hoger tempo door. Met nieuwsgierigheid als onderdeel van het Scope-DNA blijven de medewerkers bij Scope altijd up-to-date over de nieuwste materialen en technologieën. En ieder detail van de wielen wordt binnen de muren van het hoofdkantoor in Eindhoven ontwikkeld.

 

Scope Allroad carbon wielen gravelbike

 

Aerodynamica als een van de prioriteiten

Aero is everything! En aerodynamica is een van de technologische hoogstandjes binnen Scope. De belangrijkste factoren om optimale aerodynamische prestaties te verkrijgen zijn velgdiepte en velgvorm. En daarvoor heeft Scope de innovatieve Algorithm Enhanced Aerodynamics-methode ontwikkeld. Deze methode berekent het meest aerodynamische velgprofiel en garandeert de beste aerodynamische prestaties. De diepte van de velgen bepaalt de luchtstroom en de specifieke vorm de aerodynamische stabiliteit.

Stijfheid biedt accelaratie en stabiel gedrag

 

 

De stijfheid van een wiel is heel belangrijk voor de controle in bochten en het aanzetten voor sprints. Laterale stijfheid, of zijwaartse stijfheid van een wiel bepaalt de voorwaartse snelheid die je erin stopt als je aanzet op de pedalen. Het wiel moet dus zo weinig mogelijk zijwaarts bewegen. Deze laterale stijfheid hebben ze bij Scope extreem hoog gemaakt door de flensafstand van de naven te optimaliseren. Dat in combinatie met het aantal spaken, de dikte ervan en de stijfheid van de velg zelf.

In samenwerking met de TU Delft heeft Scope de stijfheid van de velg, in combinatie met de sterkte en lichtheid ervan, geoptimaliseerd door de innovatieve Local Reinforcement Technology. Het komt erop neer dat niet het hele spaakgatgedeelte aan de binnenkant is versterkt, maar de velg rond het spaakgat zelf is plaatselijk verstevigd.

Scope Tubeless System | STS®

STS is het tubeless systeem dat Scope samen met Schwalbe heeft ontwikkeld. Deze specifieke geometrie maakt gemakkelijke montage, perfect oppompen en zeer fijne bandendrukeigenschappen. Alle Road wielen zijn compatibel met alle verkrijgbare (tubeless) banden en hebben een maximale bandenspanning van 8,6 bar.

Diamond Ratchet is extreem duurzaam

De naven van alle Scope Race serie wielen zijn uitgerust met het Diamond Ratchet aangrijpsysteem. Het zorgt voor voortreffelijke directe aangrijping dat tevens dients doet als bel, want dat prachtige geluid van de ratel hoor je van verre. Gewoon even je benen stilhouden. Naast de aangrijping is dit systeem ook superieur in duurzaamheid. Door de aangrijping gaat er zo weinig mogelijk energie verloren en kun je gemakkelijk snelheid maken en vooral houden. Standaard worden Race-serie wielen uitgerust met 36 tands ratchet, een nog betere aangrijping met 48 tanden is mogelijk.

 

Scope Diamond Ratchet naaf

 


 

Wielen voor ieder terrein met velg- of schrijfrem

Scope wielen zijn er voor Road, Allroad en Offroad. En er is keuze uit velgrem of schijfrem.

Scope Road carbon wielen

Scope Road kent 2 series. Race en Sport. De race serie wielen zijn de wielen die ook in het profpeloton worden gebruikt door Team DSM. Deze serie wielen worden dan ook getest door de profs en zijn voorzien van de nieuwste technologieën, waaronder de Diamond Ratchet en AEA-geoptimaliseerde bredere velgen. Beide series maken gebruik van de andere Scope technologieën: STS, Local Reinforcement en custom SKF lagers.
De Race serie wielen zijn lichter en aerodynamischer. Beide series zijn met hoge kwaliteitsnormen met de hand gebouwd in Nederland met de focus op de perfecte balans tussen aero, stijfheid en duurzaamheid.
Beide series kennen de 3, 4 en 5 uitvoering. Te weten R3, R4, R5 en S3, S4, S5.

Scope All-Road carbon wielen

Scope All-Road wielen zijn er voor verschillende terreinen. Wanneer je zowel op asfalt, klinkers en gravel rijdt. We zouden het de gravelwielen kunnen noemen. Maar dan wel met uitstekende aero-prestaties. Deze wielen zijn er in verschillende uitvoeringen qua velghoogte. De All-Road R3a, R4a, e R5a komen net als de Road R-wielen met Diamond Ratchet en AEA.

Scope Off-Road carbon wielen

De Off-Road serie van Scope is speciaal voor mountainbikers en ook zeer geschikt voor gravelbikers. Veelzijdige wielen voor bijvoorbeeld Cross Country rijders met een combinatie van laag gewicht, laterale stijfheid, comfort en duurzaamheid. De MTB-wielen zijn er enkel in R2.0 variant met 23mm hoogte. Deze zijn voorzien van Diamond Ratchet.

Scope wielen getest door Ten Tusscher

Wij hebben zelf een setje Scope R4A, de Allroad uitvoering met Diamond Ratchet mogen testen. 

 

”ZE ZIEN ER FANTASTISCH UIT EN JE HEBT EIGENLIJK GEEN BEL MEER NODIG”.

 

Ik testte deze wielen met 32 mm tubeless banden. Nadat de wielen in de fiets geplaatst waren, kreeg ik gelijk zin om te fietsen. Wat een fantastisch ogende upgrade van de fiets. Ik ben gelijk onder de indruk. Bij het aanzetten en door de bochten merk je de stijfheid van de wielen. Ook het lage gewicht is merkbaar aan de snelheid die je makkelijk ontwikkelt. Dan even de benen stilhouden om alle voorbijgangers de instrumentale ratchet te laten horen. De e-bikers voor me kijken direct om, ik heb geen bel nodig.

Je merkt dat de wielen lang blijven doordraaien als je gestopt ben met trappen. Als je je fiets in de schuur hangt kun je rustig een herstelyoghurtje maken en opeten en bij terugkomst draaien de wielen nog! Opvallend vond ik dat, ondanks de hoge velgen, de fiets niet in een stuiterbal veranderde, mede ook door de tubeless banden en de lage banden druk.

 

Algemene conclusie:  De wielen zijn licht en voelen stijf. Ze staan ontzettend gaaf onder je fiets.

 

Gebruikt door profs en elite-renners

Team DSM is een van de grote namen die met Scope wielen rijdt. Maar ook VolkerWessels Cycling Team is een Nederlands team dat op Continentaal niveau met Scope wielen rijdt. Een andere pro-continental ploeg is het Deense Team Riwal. Ook in het veld, op de MTB en in de ultra-cycling is Scope vertegenwoordigd door atleten te sponsoren. Veelal jonge teams of renners met grote ambities, precies passend bij het DNA van Scope.

 

Scope Road Race R$ carbon wielen gereden door Coen Vermeltfoort van  VolkerWessels Cycling Team

 

Nieuw | Scope Disc en R9.T voor tijdrit en triathlon

Sinds de Tour de France 2022 heeft Scope ook een set tijdritwielen beschikbaar met disc achterwiel en R9.T voorwiel. Door intensieve samenwerking heeft Scope een wielset ontwikkeld die tot 8% minder luchtweerstand geeft en 3,5 minder rolweerstand. Dat is bijna 3 minuten gratis voordeel tijdens een Ironman! Tijdens de proloog van de Tour de France 2022 heeft Team DSM met deze set gereden!

<strong>Scope</strong> wielen kopen?

Scope wielen kopen?

Ben je geïnteresseerd in een setje innovatieve en oogstrelende carbon wielen van Nederlandse bodem? Kom langs in de winkel in Enschede of Almelo, of neem contact op voor meer informatie.