Rudi Jansen 18-08-2022

Ortlieb fietstassen voor bikepacking | Waar de fietstocht eindigt en het avontuur begint

Om met alleen het meest noodzakelijke op pad te zijn en niet precies te weten waar je de volgende nacht zult doorbrengen. Dat kenmerkt de bikepackingtassen van Ortlieb. Wij nemen de collectie voor je onder de loep.

Ortlieb fietstassen voor bikepacking | Waar de fietstocht eindigt en het avontuur begint

Bikepacking | Lichtgewicht genieten in de natuur

Jij wilt gaan en staan waar je wil en eigenlijk alleen maar genieten van de adembenemende natuur. In de ongerepte wildernis, waar je niks anders hoort dan het getjilp van vogels, gekraak van wind door de bladeren en het stromen van het beekje waar je net je welverdiende biertje nog even onderdompelt om het wat kouder te maken. Dan ga je dus bikepacken! Lichtgewicht, met niets anders dan het hoogstnoodzakelijke. Dan heb je een fiets en uitrusting nodig om die tocht te gaan maken.

 

Ortlieb Bikepacking on the road

 

Bikepacking fietsen

Om zo licht mogelijk te reizen zoek je een fiets die licht is, maar ook capabel. Daarvoor verwijzen we graag naar onze blog over vakantiefietsen voor bikepacking. Daarin geven we tips voor de beste bikepackingfietsen.

Ortliebs ordelijke, lichte, waterdichte tassen

Voor iedere deel van je fiets heeft Ortlieb wel een tas waarin je essentiële benodigdheden droog kunt wegpakken. Wij laten je graag zien wat de mogelijkheden zijn. We pakten daarvoor een Giant Revolt gravelbike uit de showroom en bouwden deze vol met 2 Fork-Packs, een Seat-Pack, een Handlebar-Pack een Frame-Pack en een Accessory-Pack. En dan was er zelfs nog ruimte over!
Lees onder de video verder, waar we uitleg geven over de verschillende bikepackingtassen.

 

 

Seat-Pack zadeltas

De Seat-Pack heeft een inhoud van maar liefst 16.5 liter. Hier pak je met gemak een groot aantal benodigdheden in die je niet direct nodig hebt, want dit is de minst makkelijk toegankelijke tas. Ga je met minder spullen op pad, dan is de Seat-Pack simpel in volume te verkleinen, zodat de tas compacter wordt. Handig bijkomend voordeel aan zo’n grote zadeltas is dat de onderplaat tevens als spatbord dient.
De Seat-Pack is er als gewone en QR-uitvoering. QR betekent quick-release. Dat wil zeggen dat deze zadeltas een uniek Seat-Lock systeem heeft, waarmee je de tas vastklemt op een adapterklem onder het zadel. Nadeel van dit systeem is dat het niet geschikt is voor carbon zadelpennen en carbon zadels. De gewone uitvoering bevestig je met klittenbandsluitingen aan de zadelpen.

 

Ortlieb Bikepacking Seat-Pack op Giant Revolt

 

Frame-Pack frametas

De Frame-Pack bevestig je met klittenbandsluitingen in de framedriehoek. Doordat het zwaartepunt dicht tegen de fiets zit, is het mogelijk op deze plek wat zwaardere items weg te pakken. Mocht je meerdere dagen weggaan, dan kun je denken aan je kookgerei, gereedschap en proviand. Afhankelijk van de grootte van je frame kun je kiezen voor de Frame-Pack maat M met 4 liter, of maat L met 6 liter inhoud.

 

Ortlieb Bikepacking Frame-Pack op Giant Revolt

 

Handlebar-Pack stuurtas

Wanneer je ook wilt overnachten is de stuurtas onontbeerlijk. Dit is een waterdichte bagagerol waarin je je jouw slaapzak en isolatiemat kwijt kunt. Rolsluitingen maken de tas compleet waterdicht. Door de compressieriemen haal je overbodig volume er gemakkelijk uit. Montage met twee riembanden is simpel. En met de meegeleverde afstandsstukken zit de tas niet direct tegen je stuur. De binnenkant is voorzien van een kunststof plaat die de tas extra stabiliteit geeft, samen met de extra bevestiging aan de stuurbuis met een klittenbandgesp schudt de tas niet heen en weer. De tas is maximaal 58 cm breed en biedt ruimte aan maar liefst 15 liter opbergruimte.

 

Ortlieb Bikepacking Handlebar-Pack op Giant Revolt

 

Fork-Pack vorktassen

De Fork-Pack vorktassen bevestig je aan de voorvork met de Quick-Lock S adapter. De adapter bevestig je aan de voorvork in de daarvoor bestemde voorgeboorde nokjes. Mocht je geen voorgeboorde bevestigingsnokken hebben, geen probleem. Er wordt ook een speciale metalen strap meegeleverd, met een beschermingsomhulsel om je vork niet te beschadigen. Kies je voor de tas met 4,1 of met 5,8 liter inhoud?

 

Ortlieb Bikepacking Fork-Pack op Giant Revolt

 

Accessory-Pack op de stuurtas

Kleine belangrijke accessoires pak je in de Accessory-Pack. Deze items kun je gemakkelijk bereiken, doordat je deze bikepackingtas bovenop je stuurtas – de Handlebar-Pack – pakt. Denk aan het opbergen van voeding, en smartphone, regenjack enzovoort in deze tas. Het is gewoon een praktische uitbreiding van de Handlebar-Pack. De tas wordt met behulp van verstelbare metalen haken op vier bevestigingspunten veilig en zonder te wiebelen aan het Handlebar-Pack gemonteerd. De Accessory-Pack is ook als solo-tas te gebruiken en met de bijgevoegde riem ook als schoudertas! De tas heeft een inhoud van 3.5 liter.

 

Ortlieb Bikepacking Accessory-Pack op Giant Revolt

 

Meer bikepackingtassen van Ortlieb

Bovenstaande tassen bevestigden wij. Maar er zijn meer opties die we hieronder kort beschrijven.

Frame-Pack Toptube frametas

Ortlieb heeft naast de Frame-Pack ook nog de Frame-Pack Toptube. Deze tas met een inhoud van 4 liter bevestig je met klittenbandstraps onder de bovenbuis en aan de achterkant met een strap om de zadelbuis.

Cockpit-Pack bovenbuistas

Dit kleine compacte tasje bevestig je op de bovenbuis aan de voorzijde. Bevestiging met klittenband om de bovenbuis en balhoofdbuis. Zo heb je snel toegang tot 0,8 liter opbergruimte voor bijvoorbeeld snacks, of berg er je powerbank of camera op.

Frame-Pack Toptube
Frame-Pack Toptube
Cockpit-Pack
Cockpit-Pack

Zoek je een <strong>gravelbike</strong> voor je bikepackingtrip?

Zoek je een gravelbike voor je bikepackingtrip?

Bij Ten Tusscher hebben we een grote voorraad gravelbikes. Wij hebben de top 10 al voor je op een rij gezet!