Admin 04-10-2022

Gravelen blijft winnen aan populariteit met 1e UCI WK Gravel

Komend weekend, 8 en 9 oktober 2022, staat de eerste editie van het officiële UCI WK Gravelbiken op de kalender. Wij en vele anderen wisten het natuurlijk al veel langer, maar gravelbiken is hot! En nu de internationale wielerbond met een officieel WK komt, kan echt niemand er meer omheen.

Gravelen blijft winnen aan populariteit met 1e UCI WK Gravel

Regio Veneto, een bakermat voor buitensport

In het noordoosten van Italië ligt de regio Veneto, met onder andere Venetië en Vicenza als bekende steden. Het artistieke en unieke landschap, dat door de Dolomieten wordt geflankeerd, leent zich voortreffelijk voor het gravelbiken! Neem alleen al de talrijke meren, de historische Prosecco-heuvels en veel UNESCO-werelderfgoed. Om vervolgens nog maar te zwijgen over de middeleeuwse finishplaats Citadella met haar eeuwenoude stadsmuur. Mocht je niet direct van fietsen houden, dan zal dit WK als reisgids voor een vakantie ook goed kunnen scoren.

Basso experience in de regio

Mocht je na dit weekend helemaal verliefd zijn geworden op deze prachtige regio, dan is een eerst stap in die richting bij ons gauw gemaakt. Ons nieuwste fietsenmerk Basso heeft deze prachtige regio als uitvalsbasis. Op zo’n 50 kilometer van de start bevindt zich het hoofdkantoor. En Basso biedt naast fantastische fietsen ook de “Basso experience”. Een soort all-inclusive fietsvakantie in de prachtige regio van de Prosecco-heuvels en de iconische Monte Grappa.

Profatleten en amateurs treffen elkaar in Vicenza

Vanuit Vicenza zal dit unieke WK zijn vuurdoop kennen. Verschillende profs hebben al te kennen gegeven aan de start te zullen verschijnen. Onder andere Mathieu van der Poel, Zdenek Stybar, Peter Sagan en Greg van Avermaet zullen aan de start verschijnen. Net als meer gravel gespecialiseerde landgenoten als Piotr Havik, Jasper Ockeloen en Unbound 2022 winnaar Ivar Slik. Grote vraag gaat zijn hoe de gravelspecialisten zich verhouden tot de professionele wegrenners (of andersom).

Bij de dames zien we onder andere Riejanne Markus aan de start. Zij zal het opnemen tegen onder andere geplaatste rensters als Tessa Neefjes, Tiffany Cromwell en Puck Moonen.

Geplaatste renners en rensters hebben dat gedaan door dit seizoen voldoende punten te sprokkelen in de UCI Gravel World Series, profrenners hebben zich ingeschreven op basis van hun licentie en/of hebben een wildcard ontvangen na aanmelding. Op die manier ontmoeten 2 typen renners elkaar bij dit UCI WK Gravelbiken. Er zijn prijzen uit te delen voor de elite-atleten en daarnaast voor alle leeftijdscategorieën van 19-34 jaar en daarna voor iedere 5 levensjaren.

Parcours WK gravel

Van de start in Vicenza rijden alle deelnemers naar finishplaats Citadella. Daartussenin worden aan het begin 2 kleine heuvel getrotseerd om vervolgens het grootste deel van het parcours langs de Bacchiglione en Brenta rivier te rijden.

 

UCI WK Gravel 140 km parcourskaart

 

Op zaterdag 8 oktober rijden de dames een parcours van 140 kilometer dat bestaat uit 32% offroad-wegen, 24% hard gravel, 1% kasseien, 10% harde ondergrond en 31% asfalt met in totaal 700 hoogtemeters.

De elite heren leggen op zondag 9 oktober 190 kilometer af. De leeftijdsgroepen rijden 166 kilometer. De lange route bestaat uit 36% uit offroad-wegen, 18% hard grind, 1% kasseien, 17% harde ondergrond en 27% asfalt en kent 800 hoogtemeters.

 

UCI WK Gravel 190 km. parcourskaart

 

Gravelbikes bij het WK

Reglementair is iedere fiets toegestaan, behalve met ondersteuning. Maar uiteraard kiezen de renners voor gravelspecifieke kenmerken. Een stuur met flair, brede gravelbanden van 42 of 45 millimeter. Maar ook gravelspecifieke groepsets zoals GRX van Shimano of Campagnolo EKAR zullen veelvuldig geteld worden als er een bikecount is.

Aangezien de World Series al Trek als official sponsor hebben, zal dat merk ook goed vertegenwoordigd zijn. De UCI, maar ook de organisatie (PP Sport Events) zelf ziet dit evenement als opstap naar een grote toekomst en daarom zullen ook andere merken maar wat graag hun fietsen getoond zien in dit evenement.

Trek Checkpoint heeft wellicht geen verdere uitleg nodig. Al is het ook zo maar denkbaar dat Trek rijders hun Domane ombouwen tot een gravelbike. 1 ding is zeker, Jasper Ockeloen is dé grote Nederlandse gravelspecialist die de Checkpoint gebruikt tijdens zijn races.

 

Trek Checkpoint Jasper Ockeloen

 

Cervélo is bekend met de Aspero, in 2019 al gebruik door toenmalig Team DSM. Nu is Cervélo natuurlijk de fietsenleverancier van Team Jumbo-Visma.

Dan Giant, die met de Revolt gewoon een immens populaire gravelbike hebben. Echter wordt ook bij hen niet altijd die fiets gepakt. Zo fietst Thijs Zonneveld voor zijn team vaak op een omgebouwde XTC met een vaste vork.

Basso is vooral bekend vanuit het damespeloton met CAMS-racing team. Brits gravelkampioene Danni Shrosbree is een van de rensters die nog wel eens uitwijkt naar de gravelkoersen en daar rijdt op een Palta.

 

Basso Palta gravelbikes in duel

 

Cannondale doet gretig mee aan de ontwikkeling van de populariteit en heeft met de Topstone de gravelbike van het jaar 2022 in huis. Cannondale is tevens naamgever van de Gravelrace Zandvoort dat deel uitmaakt van het Nederlandse gravelcircuit. Ook bij Cannondale is het echter maar de vraag of de renners op een Topstone zullen racen, want een SuperSix EVO SE is natuurlijk een supersnel alternatief dat ook uitstekend voor races is in te zetten.

UCI WK gravel kijken

Menig Ten Tusscher medewerker zal zaterdag en/of zondag de livestream afstemmen op Sporza. De Belgische wielerzender zendt dit WK live uit.

Meer weten over gravelbikes

Ben je nu al overstag? Neem dan een kijkje tussen onze gravelbikes in de webshop. Wij weten bijna zeker dat je na dit weekend zeker overstag bent. Het gravelseizoen qua races is eigenlijk in de zomer en nazomer, maar wat betreft graveltochten is nu het seizoen ook echt begonnen. Bekijk onze blog over MTB-tochten, want daarin zitten ook graveltochten. En een MTB-tocht is over het algemeen ook goed te doen met een gravelbike of cyclo.

<u>Gravelbike</u> <strong>top 10</strong>

Gravelbike top 10

Nog niet 100% overtuigd? Bekijk dan onze gravelbike top 10!