Rudi Jansen 10-03-2023

Giant Stormguard E+ | Oneindige avonturen waar je maar naartoe wil

Stel je een 4x4 rit op rotsachtig of ander ogenschijnlijk onbegaanbaar terrein voor. En vertaal dat naar een elektrische fiets. Dan kom je uit bij de Stormguard E+, de SUV onder de e-bikes. Niet voor niets werd de E+ 2 dit jaar verkozen tot e-bike van het jaar 2023 door de Fietsawards van de RAI Vereniging. Wij leggen je in deze blog alle specs uit en zetten de verschillen tussen de modellen uiteen.

Giant Stormguard E+ | Oneindige avonturen waar je maar naartoe wil

Stormguard E+ 2 | E-bike van het jaar 2023

We zetten onze bevindingen direct maar kracht bij met de bevindingen van de kenners. Tijdens de E-Bike Experience 2023 in de Jaarbeurs Utrecht, werd de Stormguard E+ 2 door de RAI Vereniging verkozen tot E-bike van het jaar 2023.

De RAI Verenging zei het volgende erover:
"Een blikvanger, deze Giant Stormguard. Maar ook eentje die zijn 'looks' waarmaakt. De vering geeft comfort op de weg en op bospaden staat hij behoorlijk zijn mannetje. Het afwerkingsniveau maakt ook indruk: een opgeruimde cockpit, de fraaie oplossing voor de bagagedrager, overal waar je kijkt zie je fraaie details. De rijbeleving tovert een glimlach op je gezicht en net zo bruikbaar in het dagelijks gebruik als in de vrije tijd op de bospaden. Het valt Giant te prijzen dat het een nieuwe weg inslaat en een geslaagde combi van 'gewone' e-bike met een e-MTB neerzet."

 

Rai Vereniging e-bike van jaar 2023 Giant Stormguard E+ 2

 

Stormguard E+ | algemene indruk en specs

Giant noemt het zelf “Electric Storm”. In onze ogen wel een aanhoudende storm, met standaard grote accu en extra laadcapaciteit. Schaal één op het oog vertelt je al dat deze robuuste SUV gemaakt is voor avontuur. SUV wordt aan auto’s gelinkt, maar Sport Utility Vehicle kan ook gewoon een fiets zijn. Sportief en met het karakter, hoger op de wielen en veel ruimte. Check, check, check en check.

 

Giant Stormguard E+ 2 offroad dame

 

S van sportief

Een nieuwe SyncDrive Pro-motor die is ontwikkeld in samenwerking met Yamaha, levert soepele natuurlijke ondersteuning. De 85 Nm koppel is zeer krachtig en zal je helpen venijnige heuveltjes de baas te kunnen. Samen met de bijzonder grote EnergyPak 800 Wh accu ben je verzekerd van ondersteuning voor lange ritten, met een maximale radius van 250 km.

SyncDrive Pro
SyncDrive Pro
RideDash EVO
RideDash EVO

U van utility

Utilitair wil zeggen dat het hoogst nuttig is. Je moet er dus niet alleen mee kunnen rijden, maar je moet er óveral mee kunnen rijden en het moet extra opties hebben voor vervoer. Ga er even voor zitten, want hier komt het:

Brede banden

Maxxis Rekon 27.5” x 2.6” banden maken de e-bike geschikt voor de meest uitdagende ondergronden. 27.5” geeft je wendbaarheid en controle op off-road secties. 2.6” is écht breed. Veel hardtail mountainbikes hebben banden tot 2.25”, dit is dus echt nog een stapje er bij.

Controle en comfort

Verschillende verende onderdelen geven je maximaal absorberend vermogen. Je kunt er rustig mee de trap af fietsen (bij wijze van spreken!). De Stormguard beschikt over een 100 mm verende voorvork, een demper aan de achterkant en een dropper post voor lastige afdalingen.

Het Stable Link Suspension System aan de achterzijde geeft 100 mm veerweg. Deze specifieke vering optimaliseert zelfs de prestaties van de riemaandrijving. Dit systeem absorbeert schokken, houdt de banden in contact met grond en met de pulley tensioner behoudt het consistente spanning op de riem. Zo trap je nooit mis en wordt het duurzame karakter van de aandrijflijn niet aangetast.

Stable Link
Stable Link
Pulley tensioner
Pulley tensioner

Bagage

De opvallende MIK-achterdrager lijkt te zweven. Dit unieke systeem is aan de achterkant van de zitbuis bevestigd. Zo kan het achterwiel vrij bewegen terwijl de vering het werk doet. De bagagedrager kan 20 kg aan, wat de fiets de geschiktheid voor meerdaagse avonturen waarmaakt.

Verlichting

In het donker rijden is geen enkel probleem, tenminste niet voor jezelf. Hooguit verblind je tegemoetkomers door de zeer sterke en meervoudig geprezen Supernova M99 Mini Pro koplamp. Het grootlicht schijnt met 1200 lumen, de dagrijverlichting (of dimlicht) heeft nog steeds 450 lumen. Deze koplamp won al 6 prijzen.

 

Supernova M99 Mini Pro koplamp internationale prijzen

 

De Supernova E3 achterlamp is prachtig geïntegreerd in het achterspatbord en zorgt voor uitstekende achter- en zijverlichting. Dit achterlicht is waterdicht en beschikt over parkeerlicht.

Beide lampen beschikken over het strenge Duitse StVZO keurmerk. Deze strenge eis wordt veelal door lichtfabrikanten gebruikt en geeft onder meer aan dat de lichtbundel van de koplamp bovenaan is afgevlakt, zodat je geen tegenligger verblind. Daarmee is direct de opening van deze alinea ontkracht.

Koplamp
Koplamp
Achterlamp
Achterlamp

V van vehicle

Dat het een voertuig op 2 wielen betreft was al wel duidelijk. Het rijdt op brede 27.5” banden, zoals we al beschreven. Zowel de Stormguard E+ 1 als E+ 2 wordt aangedreven met een Gatex CDX riem, de sterkste carbon riem op de markt. De E+ 1 schakelt traploos met het inventieve Enviolo Automatiq systeem. De E+ 2 schakelt met de 5-speed e-bike geoptimaliseerde Shimano Nexus versnellingsnaaf.

Een helder en geavanceerd dashboard hoort er uiteraard bij. Beide modellen hebben een RideControl Ergo 2 bediening met Smart Assist automatic mode en 5 ondersteuningsstanden  (Power, Sport, Active, Basic en Eco). Op het RIdeDash EVO 3” full color LCD display lees je alle benodigde rit- en e-bikegegevens duidelijk af. Koppelen met de RideControl app geeft je nog meer mogelijkheden.

De Stormguard E+ beschikt (uiteraard) over schijfremmen met een flinke disc van 203mm. Een stevige KSA 18 standaard stalt de e-bike stabiel. Met het Abus X slot + batterij slot zet je de e-bike vertrouwd op slot om je boodschap te doen.

RideControl Ergo 2
RideControl Ergo 2
Verlichting aan/uit
Verlichting aan/uit

Stomguard E+ 1 versus Stormguard E+ 2

De Stormguard E+ 1 en E+ 2 zijn een min of meer twee-eiige tweeling. Veel dezelfde opties, maar ook zeker verschillen. Zo heeft de E+ 1 standaard een range extender en is dat bij de E+ 2 optioneel. In de tabel hieronder de belangrijkste specs en verschillen. De verschillen hebben we een kleurtje gegeven in de tabel.

Giant StormGuard E+ specs

  E+ 1 E+ 2
Motor Giant SyncDrive Pro2 85Nm Giant SyncDrive Pro2 85Nm
Accu Giant EnergyPak 800Wh + EnergyPak Plus 250Wh Giant EnergyPak 800Wh
Display Giant RideDash EVO, 3” LCD Giant RideDash EVO, 3” LCD
Bediening Giant RideControl Ergo 2, remote Giant RideControl Ergo 2, remote
Frame ALUXX SL aluminium ALUXX SL aluminium
Suspension 100mm Stable Link Suspension System 100mm Stable Link Suspension System
Voorvork Fox AWL, 1.5" tapered steerer, 100mm travel SR Suntour XCR 34 Boost DS, Air, 100mm travel
Demper Fox Float DPS, 165x38mm, trunnion Fox Float DPS, 165x38mm, trunnion
Schakelen Enviolo Automatiq Shimano Nexus E5
Cassette Gates 24T Gates 32T
Crankset Gates CDX 46T Praxis e-Cadet Gates CDX 42T Praxis e-Cadet
Ketting Gates CDX carbon Gates CDX carbon
Remmen Deore BR-M6120, 4-piston, hydraulic disc, 203mm Deore BR-MT420, 4-piston, hydraulic disc, 203mm
Velgen Giant AM 27.5, Tubeless ready Giant AM 27.5, Tubeless ready
Voornaaf Giant eTracker Boost, 6-bolt, 110x15 e-bike optimized Shimano MT410 Boost, Center-Lock
Achternaaf Enviolo Heavy Duty autoshift Shimano Nexus E5
Zadelpen Giant Contact Switch, dropper, 30,9mm Giant Contact Switch, dropper, 30,9mm

 


 

<strong>Stormguard E+</strong>?>
Toe aan een SUV?

Stormguard E+

Kom naar de winkel of shop online