Admin 22-06-2022

Getest | De populaire en zeer aantrekkelijke Trek X-Caliber 9 2022

De populaire Trek X-Caliber 9 is een klassieke Cross Country hardtail mountainbike die gericht is op pure snelheid. Wij namen de fiets mee voor een testrit op de trails in Markelo en Rijssen. En hier zijn onze bevindingen in combinatie met de specificaties. Een review over de aantrekkelijke Trek X-Caliber 9 29'er.

Getest | De populaire en zeer aantrekkelijke Trek X-Caliber 9 2022

X-Caliber – hoogwaardige onderdelen voor competitief gebruik

Dit briljantje uit de X-Caliber familie is gericht op het aanvallen van de singletracks en is gericht op de rijders die wedstrijden willen gaan rijden of dit al doen. Het lichte, sterke en aerodynamische Alpha Gold aluminium doet niet of nauwelijks onder voor carbon frames. Zeker qua robuustheid zou dit materiaal een meer dan uitstekend keuze zijn. Door de taps toelopende balhoofdbuis ervaar je nauwkeurig stuurgedrag. De achterkant met Boost 141 achternaaf heeft een verkorte achtervork die je wendbaarder maakt op technische trails.

Trek X-Caliber 9 met interne bekabeling
Trek X-Caliber 9 met interne bekabeling
Trek X-Caliber 9 met RockShox Recon Gold RL, DebonAir luchtvering
Trek X-Caliber 9 met RockShox Recon Gold RL, DebonAir luchtvering

De afmontage met Shimano Deore XT in combinatie met SLX componenten op een 1x12 aandrijflijn geven je ongekend schakelgemak en ruim versnellingsbereik. De kabels lopen keurig weggewerkt door het frame. Voor de snelheid die je mag verwachten van een hardtail is de voorvorm vast te zetten met een lock-out. De RockShox Recon Gold RL voorvork kent een veerweg van 100mm. wat voldoende is voor de terreinen in onze MTB-landschap.

Trek X-Caliber 9 met Shimano SLX 12-speed cassette en XT derailleur
Trek X-Caliber 9 met Shimano SLX 12-speed cassette en XT derailleur
Trek X-Caliber 9 met Shimano MT611, 30T crank en Shimano SLX M7100, 12-speed ketting
Trek X-Caliber 9 met Shimano MT611, 30T crank en Shimano SLX M7100, 12-speed ketting

Het frame is overigens voorzien van meerdere gaten, waarmee de fiets is voorbereid op upgraden of eventueel gebruik van spatborden en/of bagagedragers.

Trek X-Caliber 9 met Shimano RT56, 6-bolt remschijf en voorbereiding voor bagagedrager
Trek X-Caliber 9 met Shimano RT56, 6-bolt remschijf en voorbereiding voor bagagedrager
Trek X-Caliber 9 met bagagedrager geïnstalleerd
Trek X-Caliber 9 met bagagedrager geïnstalleerd

Review Trek X-Caliber 9 | Ervaringen in ons Twentse MTB-landschap

We gaven de X-Caliber 9 mee naar Markelo en Rijssen, waar de combinatie van die twee tracks op de planning stond. Markelo staat bekend om de snelle verbindingsstukken en Rijssen is van begin tot eind technisch, draaien en keren.

Allereerst moet gezegd worden dat Trek met hun aluminium frames echt topkwaliteit aflevert. Stijf en licht. In mijn ogen concurreert het echt wel met carbon frames, hoewel een goed licht en stijf carbon frame toch nog steeds mijn lichte voorkeur heeft. Daarnaast is de geometrie echt gebouwd op allround gebruik met accenten op klimmen en dalen. Nu was de testroute meer gericht op wendbaarheid dan op klimmen en dalen, dus die conclusie kan ik slechts beschrijven op basis van de geometrie en niet op echt klim- en daalwerk.

De brede 2.35” Maxxis Ardent Race banden (ik reed met binnenband, ze zijn tubeless ready) overtreffen de verwachting van de controle. Heerlijke controle op technische stukken met hoge noppen aan de zijkanten voor het bochtenwerk. Maar ook het houden van snelheid op lange verbindingsstukken viel niet tegen, de banden voelen stabiel en de lagere noppen op het midden geven weinig weerstand

Al is de fiets wel echt voorbereid op singletracks en niet zozeer op die snelle zandwegen. De 12-speed Shimano XT derailleur met SLX cassette (10-51) heeft voldoende schakelbereik. Ik ben van mening dat op dit terrein een 10-45 ook had volstaan, waarbij je dan ook het voordeel hebt dat de kleinste versnellingen wat dichter bij elkaar liggen.

Daarnaast geniet je bij het nemen van obstakels als boomwortels, stenen en kuilen echt wel van de magnifieke veerkracht van de RockShox Recon Gold RL luchtgeveerde voorvork. Ik weeg zelf 75 kilo en heb een beetje lopen pielen met instellingen van de druk. Daar kan meer mee gespeeld worden en zal iets meer testkilometers nodig hebben. De lock-out werkt prima, al moet ik daarbij dan weer eerlijk vermelden dat ik die liever op het stuur had gezien. Aan de andere kant, op de singletracks kun je ook gewoon kiezen de lockout niet te gebruiken en altijd met de luchtvering open te rijden. Het wordt pas interessant op snelle stukken of wanneer je echt gaat klimmen.

Dan de dropper post, de TranzX JD-YSP18 met 130 mm verstelbereik. Als nieuwbakken tester en geen ervaring met een dropperpost heb ik eerst even leren stellen. Shifter indrukken en omlaag met dat zadel. Eerst helemaal, dan kleine stukje en zoeken naar de ideale hoogte. Ik heb echter geen afdalingen of drops gereden waarbij ik vond dat de dropper post echt nodig was. Kom je op singletracks waar dit wel nodig is, dan is dit wel een unieke toevoeging op een mtb in deze prijsklasse.

Samengevat

Al met al kan ik stellen dat de X-Caliber 9 een absolute aanrader is voor rijders die wedstrijdgericht zijn en een betaalbare mtb zoeken met opties voor technische parcoursen en hoogteverschillen. De afmontage is uitstekend met een combi van XT en SLX. 100mm veerweg op de voorvork is echt prima voor de terreinen waar ik reed i.c.m. mijn lichaamsgewicht. En als je de lock-out niet of nauwelijks gebruikt is de bediening op de demper echt wel een prima optie. De standaard wielen en banden zijn tubeless ready. Dat is wellicht wel een echte aanbeveling, ga voor tubeless! De wielen, Treks eigen Bontrager Kovee zijn prima modellen om mee te starten. Een upgrade naar een wat lichtere set is altijd een optie. De 2.35” Maxxis Ardent banden hebben me echt positief verrast, heerlijk stabiele controle en nooit het gevoel die controle te verliezen.

Trek X-Caliber 9 kopen

Trek X-Caliber 9 kopen

De Trek X-Caliber 9 is bij ons online en in de winkels in Almelo en Enschede te bekijken en te koop. 

Deze wil ik!