Rudi Jansen 02-05-2023

Garmin Edge 1040, 840 en 540 vergeleken

Garmin kwam medio 2022 met de Garmin Edge 1040. Niet alleen de logische opvolger van de 1030, maar ook de nieuwe standaard voor hedendaagse fietsnavigatie. Na de introductie van de Edge 1040 is er wederom een logische vervolgstap. De Edge 530 en 830 worden opgevolgd door de 540 en 840. In de blog nemen we ze onder de loep en vergelijken we ze met elkaar en met de voorgangers.

Garmin Edge 1040, 840 en 540 vergeleken

Garmin Edge 1040 Solar

De Garmin Edge 1040 werd groots gebracht in 2022. De opvolger van de Garmin Edge 1030 Plus is geüpdatet en heeft vele nieuwe en verbeterde functionaliteiten.

Allereerst is er niet alleen de Edge 1040, maar ook de Edge 1040 Solar. Alle functionaliteiten van de “standaard” 1040, maar dan met Power Glass Solar charging lens. Simpel gezegd bevat de Solar uitvoering kleine zonnecellen waarmee je de batterijduur van het toestel kunt verlengen tot wel 100 uur (in de spaarstand). Ter vergelijking:
Edge 1040 batterijduur: intensief gebruik 35 uur, spaarstand 70 uur
Edge 1040 Solar batterijduur: intensief gebruik 45 uur, spaarstand 100 uur

 

 

Garmin Edge 840 en 540 Solar

Nu zijn dus ook de opvolgers van de Edge 830 en 530 op de markt. De Garmin Edge 840 en Edge 540. Beide zijn net als de Edge 1040 ook in Solar uitvoering. Ook hier de batterijduur ter vergelijking:
Edge 540/840 batterijduur: intensief gebruik 26 uur, spaarstand 42 uur
Edge 540/840 Solar batterijduur: intensief gebruik 32 uur, spaarstand 60 uur

 

 

Garmin Edge 1040 vs. 840 vs. 540

Naast Solar zijn er andere nieuwe en geüpgraded functies op de toestellen. Hieronder een overzicht, met beschrijving van de functies. Daarna zetten we nog een aantal verschillen op een rij.

Nieuwe functies

Multi-band GNSS
GNSS betekent Global Navigation Satellite System. Multi-GNSS bestond al, dat wil zeggen dat er ontvangst is met verschillende satellietsystemen. Naast GPS is in Nederland / Europa Galileo een belangrijk systeem en ook Glonass is een bekende. Ook China kent haar eigen sattelietsysteem met de naam BeiDou.

Dit Multi-GNSS is nu dus uitgebouwd naar Multi-band GNSS. Ontvangst met meerdere satellietsystemen en daarbovenop ontvangst met verschillende banden. Een GPS-satelliet zendt signalen uit op verschillende banden. Waar voorheen alleen de L1-band voor burgers beschikbaar was, zijn dit er nu meer (L1 C/A, L2C en L5 voor de detailfanatici).

Door meerdere systemen en meer dan 1 band positiebepaling nog nauwkeuriger. Ook als je in dichtbegroeide bossen rijdt, waar voorheen het signaal nog wel eens verloren ging.

 

Gravelbikers met Garmin Edge 1040 en Multi-band GNSS

 

Power Guide
Met deze functie kun je iedere rit exact plannen en ga je nooit over je limiet. Deze functie werkt op basis van jouw gegevens, zoals je FTP, je gewicht, maar ook de route die je volgt en het gewicht van je fiets. Power Guide werkt alleen op een route (zowel bestaande als nieuwe) en heeft aanbevolen vermogensdoelen om aan te houden. Je kiest vooraf zelf of je makkelijk of moeilijk wilt trainen (niveau 1 – 10). Op basis van het niveau dat je kiest, past het systeem de aanbevolen vermogens aan. Je hebt voor Power Guide wel een gekoppelde vermogensmeter nodig om real time inzicht in je gegevens te hebben.

 

Garmin Edge met Power Guide functie

 

Real-time Stamina
Real-time inzicht in je uithoudingsvermogen. Deze functie vertelt je hoe lang / ver je kunt fietsen met de intensiteit van dat moment. Op basis van onder andere je hartslag, VO2 max., geleverde vermogen en je hersteltijd uit het verleden kan je Edge dit berekenen. De balk wordt in kleur weergegeven. Groen is opladen, oranje is stabiel, rood is uitputtend.

Stamina is opgedeeld in je uithoudingsvermogen van de huidige inspanning en potentieel stamina. Die laatste is gebaseerd op de effecten van voorgaande trainingen, hersteltijd en andere factoren. Als je niet volledig hersteld bent van je vorige activiteit, zal het potentieel nooit op 100% liggen.

 

Garmin Edge met Real Time Stamina functie

 

Cycling ability
Hiermee krijg je inzicht in je sterke en zwakke punten. Deze feature meet je prestatie op 3 gebieden: aerobe uithoudingsvermogen, aerobe capaciteit en anaerobe capaciteit. Naast de Cycling ability, vrij vertaald eigenlijk je wieler vaardigheid, wordt ook je rijderstype (Ride Type) meegenomen in het profiel. Om Cycling ability te kunnen gebruiken heb je wel ten miste een trainingsgeschiedenis van 7 dagen nodig, je VO2 max. en vermogensgegevens van een powermeter hebben vastgelegd in je profiel. De rijderstypes die worden gehanteerd zijn: challenger, all-rounder, endurance specialist, road sprinter, flat specialist, climber, puncheur, sprinter.

 

Garmin Edge verschillende rijdersprofielen en cycling ability

 

Vernieuwde gebruikersinterface en eenvoudige configuratie
Onder andere het aanpassen van je gegevensvelden en schermen rechtstreeks op je Edge toestel. Daarnaast is het lettertype aangepast voor betere leesbaarheid en zijn er meer kleuren te zien.

Training Plans
De optie trainingsplannen is geüpgraded met onder meer adaptieve trainingen. Dagelijks aanbevolen workouts, persoonlijke coaching op basis van jouw piekmoment of evenement, aangepast aan jouw huidige situatie, belasting en herstel. Ook kun je herinneringen ontvangen om een gemiste training in te halen.

Verder kun je nu vooruitkijken naar komende trainingen. Het toestel geeft een beter beeld in je voortgang. Training Load Focus laat zien hoeveel training in je bepaalde intensiteit hebt gedaan en geeft adviezen hoe je dit kunt verbeteren en/of voort moet zetten. Zo wordt jouw trainingsbalans beter.

 

Garmin Edge 1040 mounted met training plan scherm

 

Verbeterde navigatie en kaarten
Niet alleen is de positiebepaling beter door Multi-band GNSS, ook de kaarten zelf en de navigatiefuncties zijn verbeterd. Afhankelijk van de Edge die je bezit, heb je wereldwijde of regionale kaarten erop geïnstalleerd.

Met de nieuwe Edge modellen krijg je opties om je terug op de route te brengen als je ervan af wijkt. Als je niet kiest, kiest je Edge voor je. De herberekeningen zijn aanzienlijk versneld, mede door de snellere processor in de nieuwe modellen.

Up ahead-waypoints
Dit is een nieuwe functie binnen de navigatie. Je kunt een pagina raadplegen met komende waypoints, waarop je kunt zien hoever het is om bijvoorbeeld bij de eerstvolgende fietsenmaker te komen. De tijd die het berekend is op basis van je gemiddelde snelheid. Dat is niet altijd betrouwbaar, omdat je natuurlijk net in een stevige klim verwikkeld kunt zijn om ergens te komen.

 

Garmin Edge ClimbPro Free Ride planner options

 

Verbeterde toch al uitstekende ClimbPro
De ClimbPro functie is verbeterd qua kleurgebruik, waardoor de secties nog gedetailleerder worden weergegeven. Maar tegenwoordig hoef je niet meer een vooraf geladen route te rijden voor ClimbPro, het werkt nu ook met Free-Ride modus. Daarnaast is er een menu, waarop je beklimmingen in de omgeving kan zoeken.

Betere opslag en processor
Hoewel alle modellen niet dezelfde opslaggrootte hebben, is het ten opzicht van de eigen voorganger wel verbeterd. Ook de processor is verbeterd, waardoor het toestel aanzienlijk sneller werkt dan de voorganger.

Verschillen Garmin Edge 1040 vs. 840 vs. 540

De Edge 1040 is het summum, met alle functionaliteiten en maximale opslag en wereldwijde kaart. Maar de 840 doet niet heel veel onder. De 840 en 540 zijn weer vergelijkbaar, met als grootste verschil dat de 540 geen touchscreen heeft en de 840 wel. De 840 heeft zowel touch als knoppen.

Hieronder de belangrijkste fysieke eigenschappen en functionaliteiten.

  Edge 540 Edge 840 Edge 1040
Afmetingen 57.8 x 85.1 x 19.6 mm 57.8 x 85.1 x 19.6 mm 59,3 x 117,6 x 20,0 mm
Touchscreen nee ja ja
Schermgrootte, BxH 66mm (2.6”) 66mm (2.6”) 88.9mm (3.5”)
Schermresolutie, BxH 246 x 322 px 246 x 322 px 282 x 470 px
Gewicht 80.4 g 84.8 g 126 g
Batterijduur intensief 26 uur 26 uur 35 uur
Batterij intensief solar 32 uur 32 uur 45 uur
Kaarten voorgeïnstalleerd Regionaal  Regionaal  Wereldwijd 
Geheugen 16 GB 32 GB 32 GB (Solar 64 GB)
Route creëren Telefoon/computer Op toestel Op toestel
Locatie zoeken nee ja ja

 


 

<strong>Garmin</strong>?>
Meer van

Garmin

Bekijk onze Garmin pagina.