Rudi Jansen 17-08-2022

De beste mountainbikes van 2022 | Top 10 bij Ten Tusscher

De mountainbiketochten komen er weer aan! Daarom zetten wij de beste mountainbikes voor je op een rij. We onderscheiden daarin de hardtails en de full-suspension mountainbikes en geven uiteindelijk nog een extraatje mee van enkele elektrische mountainbikes.

De beste mountainbikes van 2022 | Top 10 bij Ten Tusscher

Full-suspension of hardtail mountainbike?

De keuze voor een full-suspension met voor- en achtervering, of hardtail met enkel verende voorvork is de eerste die je maakt. Dat is afhankelijk van de wegen die je inslaat, maar ook van je budget. Een budget hardtail is makkelijk te vinden dan een full-suspension. Onder de €1000,- heb je bijvoorbeeld verschillende goede opties voor hardtal, een fully onder die prijs is er niet.

Terug naar het terrein. Kortweg is een fully op de technische afdalingen beter, een hardtail klimt beter. Hoe ruiger de paden, hoe meer je neigt naar een mtb met achtervering. Door de achtervering heb je langer contact met de grond en dus meer controle. Een hardtail trapt net wat efficiënter en is over het algemeen genomen wat lichter.

Tenslotte heeft een hardtail minder onderhoud nodig, omdat de achterdemper van een fully toch meer vuil gaat vangen en daarom schoongemaakt dient te worden.

Check ook onze MTB keuzehulp voor de keuze van jouw nieuwe offroad vriend.

Cross-country, trail, enduro, downhill?

Hoewel de singletracks in Nederland ook echt uitdagend kunnen zijn, zul je hier nergens de ruige afdalingen vinden die je in de bergen vindt. We onderscheiden grofweg 4 soorten mountainbike-disciplines. Iedere discipline vraagt net wat anders van je materiaal. Met name de mate van vering is daarin van grote doorslag.

Cross-Country | Snelle tracks, soepel rijden, gericht op snelheid. Een hardtail is prima en een veerweg van zo’n 100 mm is bijna altijd prima. Op echte vlakke stukken zet je met een remote lock out op je stuur de vering dicht om nog meer snelheid te creëren.

Trail | Trail is Engels voor sporen. Je rijdt dus over sporen. Denk aan de technische singletracks. Een trail mountainbike is wat meer gericht op techniek, omdat de terreinen vaak wat ruiger zijn. Een hardtail is in deze discipline nog steeds een prima keuze, maar een full-suspension is op ruig terrein al snel een betere keuze. Een veerweg van zo’n 130 mm is op zulke terreinen ideaal om goede controle en tractie te behouden.

Enduro | Enduro ken je misschien uit de motorcross-sport. Een uithoudingswedstrijd met proeven. Zo kun je Enduro mtb ook een beetje beschrijven. Het is technisch, er zijn meer afdalingen dan bij trails en de terreinen kunnen zeer ruig zijn. Denk aan rotsen, boomstammen, flinke drops en jumps. Een full-suspension is een must in deze discipline. Je veerweg moet afgestemd zijn voor dit terrein en meer dan 150 mm moet je wel kunnen bereiken.

Downhill | Voor de echte durfallen! Alleen maar naar beneden en het liefst zoveel mogelijk obstakels. Een full-suspension moet echt goed geveerd zijn om deze discipline te kunnen doen. Extreem goede demping is nodig! Een veerweg van 200 mm is aan te raden.

 

Cannondale Habit Full suspension action

 

Nederlandse trails en tracks

In Nederland is de hardtail nog steeds erg populair. Veel mtb-tochten zijn een mix van single-tracks en offroad. Het begrip mountainbike marathon komt hier om de hoek kijken. Voor de tochten en marathons is een met een cross country vergelijkbare mountainbike de beste keuze.

Dan is er nog de strandrace! Ook populair in Nederland. Daar wil je geen vering hebben, maar wel brede banden, zonder noppen zodat je snel over het harde zand rolt. Een speciale discipline die vraagt om speciale afmontage van je mountainbike. Wat je zeker niet wil in deze races is jezelf in het zand ingraven. Daarom rijd je op brede banden met weinig druk! En op een mtb kun je over het algemeen bredere banden monteren dan op een omgebouwde gravelbike!

Wanneer kies je een elektrische mountainbike?

Wanneer je merkt dat je wel een duwtje in de rug kan gebruiken. Wanneer de klimmen toch net te steil zijn, of wanneer de afstanden moeilijker overbrugd kunnen worden. Een elektrische mountainbike is ideaal wanneer je bijvoorbeeld door lichamelijk ongemak net wat minder kan, maar de tracks nog wel wil bedwingen. Let uiteraard wel op dat een e-mtb zwaarder is. Je bent daardoor wat minder wendbaar. En let ook op dat je niet te makkelijk met te veel snelheid op een technische trail af rijdt in al je enthousiasme!

 

Cannondale Habit Neo in actie in het bos

 


 

De beste hardtail mountainbikes van 2022

1. Cannondale Scalpel HT

De Hi-Mod uitvoering is de lichtste hardtail op de markt, met een frame van slechts 895 gram. Door de verlaagde achterbrug, gebouwd volgens de Proportional Repsonse Geometry, is de controle en de tractie op het achterwiel echt magnifiek voor een hardtail.

2. Trek Procaliber

Gemaakt met als basis een ultralicht OCLV carbon frame met een lage balhoofdhoek, waarmee je wendbaarder bent dan ooit tevoren. Altijd een RockShox of FOX geveerde voorvork, bij de 9.8 versie is dit een FOX Performance met 100mm veerweg.

3. Trek X-Caliber

Zeer populair, hoogwaardige opgebouwd en aantrekkelijk geprijsd! Wij wijdden eerder al een review aan de X-Caliber 9! Niet voor niets, want deze aluminium topper doet nauwelijks onder voor menig carbon hardtail.

4. Giant XTC Advanced

Voor avontuurlijke singletrack avonturen, waar snelheid een pre is! Door het lichte en stijve ontwerp, met Advanced-Grade Composite carbon, accelereer je snel na iedere bocht en is heuvelop aanzienlijk plezieriger.

5. Cannondale Trail

Een zeer aantrekkelijke optie voor de mountainbiker die wat minder budget heeft, of de sport pas net ontdekt heeft. Een van de weinige aluminium mtb's in de lijst, maar wel een hele lichte en snelle!

6. Sensa Fiori

Nederlandse makelij en zeer hoogwaardig gebouwd en afgemonteerd. Naast de snelle looks is de Fiori EVO ook gewoon razendsnel en perfect voor cross-country.

7. Liv Tempt

Liv maakt fietsen speciaal voor dames. De zusteronderneming van Giant heeft met de Liv Tempt een hoogwaardige en aantrekkelijk geprijsde hardtail op de markt. Voor dames die snelle trails niet schuwen.

De beste full-suspension mountainbikes van 2022

1. Cannondale Scalpel SE

Licht, stijf en met de trailgericht geometrie uitstekend voor technische parcoursen en zelfs enduroritten. Door de Ai-technologie met speciale spaakmethode, is de fiets stijver en sterker dan bij een normaal gespaakte fiets.

2. Trek Supercaliber

De perfecte combi van hardtail en fully! De achterdemper veert wat minder dan de full-suspensions die je normaal ziet. Dat maakt deze Supercaliber uitstekend geschikt voor technische trails in Nederland.

3. Giant Anthem Advanced Pro

Een snelle full-suspension race met licht Advanced Carbon frame en 100 mm veerweg in de FlexPoint Pro ophanging aan de achterzijde. Moderne cross-country geometrie met trailspecifieke kenmerken.

De beste elektrische mountainbikes van 2022

1. Cannondale Habit NEO

Professionele trail mountainbike met ondersteuning van een Performance Line CX motor! Met grote veerweg van 140mm voor en 130mm achter zelfs geschikt voor echt ruig terrein.

2. Trek Powerfly

Veelzijdige elektrische mountainbike, geschikt voor allerlei ondergronden en verkozen tot beste in de test in E-Mountainbike Magazine 2021!

3. Giant Stance E+

Krachtige elektrische mountainbike die met souplesse ruige terreinen overwint. Oersterk Aluxx aluminium frame en hoogwaardige afmontages.


Volledige top 10 mountainbikes bij Ten Tusscher

1. Cannondale Scalpel HT Hardtail
2. Cannondale Scalpel SE Full Suspension
3. Trek Procaliber Hardtail
4. Trek Supercaliber Full Suspension
5. Trek X-Caliber Hardtail
6. Giant XTC Advanced Hardtail
7. Cannondale Trail Hardtail
8. Giant Anthem Advanced Pro Full Suspension
9. Sensa Fiori Hardtail
10. Liv Tempt Hardtail

Bekijk <strong>toertochten tip 15</strong>?>
15x toertocht alert!

Bekijk toertochten tip 15

Onze tips voor MTB-tochten om het najaar in te knallen