Rudi Jansen 17-08-2022

De beste gravelbikes van 2022 | Top 10 bij Ten Tusscher

Gravelbikes hebben de markt al lang en breed veroverd. Of je nou de ongeplaveide paden zoekt of je bent van plan een bikepackingtocht te gaan maken. Een gravelbike is vaak een goede keuze. Daarom laten wij je graag onze top 10 gravelbikes zien, zodat jij jouw keuze kunt bijstellen of bevestigen op basis van klanten die je voorgingen.

De beste gravelbikes van 2022 | Top 10 bij Ten Tusscher

De niet te stoppen opmars van gravelbiking

Gravelen is jaren geleden aan een opmars begonnen die nog lang niet eindigt, zo lijkt het. Menig tourclub of wielervereniging heeft op de jaarlijkse tourkalender dan ook een graveltocht ingetekend. Maar ook professionele gravelwedstrijden vinden steeds meer hun weg naar de reguliere sportuitzendingen. In Nederland grotendeels ook met dank aan Laurens ten Dam en Ivar Slik die respectievelijk 2e in 2021 en 1e in 2022 werden bij een van ’s werelds beroemdste gravelraces: UNBOUND Gravel 200. En natuurlijk deed het 1e WK Gravel in 2022 ook hele goede zaken voor de populariteit.

 

Trek Checkpoint gravelbike actie

 

Bikepacking blijf aan populariteit winnen

Ook bikepacking blijft aan populariteit winnen. Ingegeven door corona of stijgende benzineprijzen? Wellicht, maar laten we vooropstellen dat bikepacking gewoon een ontzettend groot gevoel van vrijheid geeft. Je moet van de basic levensstijl houden, maar dan is er toch ook niets mooier dan de wijde wereld intrekken met je fiets, een tentje, slaapmat en slaapzak, wat basic kookgerei en kleding. Alles in bikepackingtassen die je volledig in en rond het frame van je gravelbike hebt gepakt. Wij hebben al eerder al een item gewijd aan bikepacking vakantiefietsen.

 

Santos Crosslite gravelbike klaar voor bikepacking

 

De beste en populairste gravelbikes van 2022

Mocht je nog in de overwegingsfase zitten of je nou wel een gravelbike nodig hebt, dan verwijzen we graag naar onze keuzehulp gravelbikes, waarin we in essentie de kenmerken van een gravelbiken uitleggen. Ook beantwoorden we daarin de vraag wat het verschil is tussen een cyclocrosser en een gravelbike.

Op basis van de klanten die jou al voorgingen, zetten we hieronder de populairste gravelbikes op een rijtje. We maken daarbij onderscheid tussen carbon en aluminium gravelbikes.

 

Cannondale Topstone Lefty van gravelbiker Ted King

 

De beste carbon gravelbikes

Gravelbikes van carbon zijn licht en stijf. Erg geschikt voor prestatiegerichte gravelrijders. Carbon is ook duurder, dus als je keuze meer op budget gericht is zal de keuze eerder op aluminium uitkomen. Voor een bikepacker is een carbon uitvoering een zeer goede optie. Je bent wendbaar en licht!

1. Cannondale Topstone

De Topstone carbon Lefty is de topper uit de Topstone serie, met de Cannondale kenmerkende Lefty-voorvork. Bikeradar beoordeelde deze ook in hun top-5 gravelbikes met 4.5 ster. Ook wij besteedden er al eerder een review aan. De Topstone carbon is met verschillende afmontages verkrijgbaar. Wat ze allemaal kenmerkt: Kingpin achtervering met 30mm veerweg, mogelijkheid tot monteren van 45mm banden en meerdere nokjes voor bidons of accessoires.

2. Trek Checkpoint

De Checkpoint van Trek was direct bij invoering in 2018 een succes. Deze fiets is puur voor gravelen gemaakt. Op de onderbuis, ter hoogte van de bracket, is een Carbon Armor aangebracht die je frame beschermt tegen steenslag. IsoSpeed vangt schokken op om je meer comfort te geven. En onder de bidonhouder is extra opbergruimte gemaakt! Verschillende nokken maken de fiets geschikt voor bikepacking. En de Checkpoint werd al veelvuldig bejubeld door onafhankelijke exports, met o.a. Gravel Bike van het Jaar 2022 door de vakjury van de RAI vereniging.

3. Giant Revolt Advanced

Wij schreven al eerder een uitgebreide blog over de Giant Revolt Advanced gravelbike. De carbon uitvoeringen bieden ruimte aan maar liefst 6 bidonhouders, ook geschikt voor accessoires. D-Fuse technologie vangt oneffenheden op, zodat je langer en comfortabeler kunt blijven rijden. En door de Flip Chip kun je de maximale bandbreedte opvoeren van 45mm naar 53mm.

4. Cervélo Aspero | De Aspero van Cervélo is gericht op snelheid en niet gericht op bikepackers.

5. Cannondale SuperSix EVO SE | De lichtste gravelbike van Cannondale en meer gericht op races dan de Topstone.

6. Basso Palta | Hoewel pas net in ons assortiment is het lastig deze te passeren. Heeft zich nog niet kunnen bewijzen als bestseller, maar heeft zeer zeker die mogelijkhed!

Beste aluminium gravelbikes

Gravelbikes van aluminium zijn ten eerste een betere keuze wanneer je budget wat kleiner is. Onder de €2000,- zijn er al alu gravelracers beschikbaar. Aluminium staat bekend als wat robuuster dan carbon. Bij carbon moet je net wat meer op de maximale draagkracht letten, bij aluminium heb je dat minder. En wanneer je toch ook gewicht belangrijk vindt. Veel aluminium gravelbikes heb je met carbon voorvork.

1. Cannondale Topstone

De Cannondale Topstone is al jaren een topper en zeer populair onder gravelaars. De aluminium uitvoering is net zo populair als de duurdere carbon broer. Cannondale onderscheidt zich met deze alloy gravelbikes vooral door de ruime keuze aan afmontage. Verder is de fiets gewoon prachtig afgewerkt met interne bekabeling en ruimte voor veel bagage door bevestigingsnokjes.

2. Trek Checkpoint

De Checkpoint ALR is de aluminium uitvoering van deze populaire gravelbike. Een hele goede keuze, vooral in prijs-prestatieverhouding, of zoals Trek het zelf zegt: "de beste verhouding tussen euro’s en euforie". Genoeg bevestigingspunten voor bijvoorbeeld een drager, spatborden en geïntegreerde frametassen. Progressieve geometrie voor stabiliteit en snelheid en hoogwaardige gravelgerichte componenten.

3. Liv Devote

Wij ruimen een plekje in voor een echte dames gravelbike. De Liv Devote is de zus van de Giant Revolt, maar dan opgebouwd met een damesspecifieke geometrie. De Liv Devote wordt ook door het gerenommeerde Bikeradar genoemd als top gravelbike, met 4.5 ster uit 5. De fiets heeft 3 sets bidonnokken, ruimte voor banden tot 45 mm en net als de Giant Revolt D-Fuse. Dit systeem vangt oneffenheden op en geeft meer comfort op de offroadwegen.

Andere aluminium gravelbikes die de top 3 net niet gehaald hebben zijn:

4. Santos Crosslite | Niet direct een gravelbike die je voor wedstrijden pakt, maar een uitstekende keuze voor bikepackers. Daar staat Santos dan ook om bekend.

5. Sensa Romagna | Wij testten deze alu gravelbike al voor jou en schreven deze Romagna gravel testreview

 


 

Volledige top 10 gravelbikes bij Ten Tusscher

1. Cannondale Topstone Carbon
2. Trek Checkpoint Carbon
3. Cannondale Topstone Aluminium
4. Giant Revolt Carbon
5. Cervelo Aspero Carbon
6. Trek Checkpoint Aluminium
7. Cannondale S6 EVO SE Carbon
8. Liv Devote Aluminium
9. Santos Crosslite Aluminium
10. Sensa Romagna Aluminium

<strong>Gravelbikes</strong> bij Ten <u>Tusscher</u>?>

Gravelbikes bij Ten Tusscher

Bekijk al onze gravelbikes als je overstag bent en net als wij de gravelbike omarmt!