Rudi Jansen 15-09-2023

Cannondale Wonderwagen Neo | Mobiliteitsrevolutie met elektrische bakfiets

Cannondale kon niet achterblijven met de introductie van een elektrische bakfiets. De markt werd geregeerd door de bakfietsenproducenten, maar wordt nu snel door de grote bestaande merken ingehaald. Nu dus ook door Cannondale. De Wonderwagen - what’s in a name – is de boodschappen- en gezinsfiets die de auto het nakijken geeft.

Cannondale Wonderwagen Neo | Mobiliteitsrevolutie met elektrische bakfiets

Introductie van de Wonderwagen

Zorgeloos door het verkeer zonder uitdagingen van parkeerproblemen, vervuiling en mogelijke files. Dat kon natuurlijk al lang, maar nu kan het met je kinderen, met je boodschappen en voor ons part neem je ook je konijn mee. Plek zat!

De Wonderwagen komt met krachtige ondersteuning van een Bosch motor en slimmigheden waar anderen net niet aan gedacht hebben.

Naast de Wonderwagen is er ook de Cargowagen, daarover aan het eind van deze blog iets meer.

 

Cannondale Wonderwagen Neo lifestyleafbeelding collage

 

Vervoeren van kinderen

De bak van de Wonderwagen is gemaakt voor veilig en comfortabel vervoer van 2 kinderen. Natuurlijk zeggen alle fabrikanten dat over hun e-bakfiets, maar Cannondale laat het zien met vooral ruimte en veiligheid.

De zitjes zijn voorzien van een vertrouwde 5-puntsgordel. Aan de voorzijde hebben de kinderen een zee van ruimte om eerste rang te zitten. Met de knieën opgetrokken kun je natuurlijk ook je boodschappentas voorin plaatsen.  De hoofdsteun is lekker hoog, zodat ze na een zware zwemles heerlijk kunnen indommelen op weg naar huis.

Achterop de fiets is een stevige en ruime bagagedrager geplaatst. Daar is nog plek voor een kinderzitje en dus een derde kind.

De zittingen zijn overigens te verwijderen, zodat je bijvoorbeeld ook een dubbele krantenwijk zou kunnen rondbrengen.

 

Cannondale Wonderwagen Neo lifestyleafbeelding in- enuitstappen

 

In- en uitstappen

Met de 20” wielen staat de Wonderwagen laag bij de grond. Dat is ideaal voor het in- en uitstappen van de kinderen. De bak is in het midden laag uitgesneden en er is aan de onderzijde een rails gemaakt die een voetsteuntje geeft bij het betreden van de bak. Daarnaast voorkomt de rails ook het op de zijkant vallen van het geheel voor als je de standaard vergeten bent

Laadcapaciteit

De Wonderwagen Neo kan totaal 250 kg dragen, dat is inclusief de berijder. In de bak is 100 kg laadgewicht mogelijk. De zitjes in de bak kunnen 30 kg per stuk aan. Achterop is de draagkracht maximaal 27 kg. Ons lijkt dat allemaal hartstikke ruim en genoeg om met het gezin eropuit te gaan, totdat je kinderen er echt niet meer in willen. (“Mahaam, pahaap! Ik ga echt niet meer in zo’n bak zitten”.)

Aan de achterzijde van de bak zijn nog 2 kleinere laadcompartimenten aangebracht voor kleine boodschappen. En dan is er ook nog een middenconsole voor de spullen die je bij de hand wilt hebben.

 

Cannondale Wonderwagen Neo tech afbeelding binnenzijde

 

Ondersteuning Bosch Smart System

E-bike kennis ten overvloede bij Cannondale, daarover geen enkele zorg bij de introductie van hun cargo fietsen.

Bosch Performance Line Cargo motor

Er is gekozen voor een logische Bosch Performance Line Cargo motor. Deze speciaal voor zwaar beladen e-bikes ontwikkelde middenmotor heeft een maximaal koppel van 85Nm. Daarmee kom je gecontroleerd op weg vanaf de oprit, zelfs als de fiets goed volgepakt is. Daarnaast kent de motor bescherming tegen oververhitting, wat in het huidige Nederlandse zomerklimaat ook makkelijk meegenomen is.

 

Cannondale Wonderwagen Neo tech afbeelding smartphonegrip

 

Bosch display en controller

De Wonderwagen Neo komt in 2 variaties. De Neo 1 en Neo 2. Beide hebben een LED remote die te koppelen is aan je smartphone. Daarop lees je alle e-bike gegevens af. De Neo 1 is daarnaast voorzien van een Smartphonegrip. Daarmee gebruik je jouw smartphone tijdens je rit als dashboard en navigatiesysteem.

De Neo 2 heeft geen display, daarbij gebruik je de kleuren van de LED remote als indicatie voor de stand waarin je fietst en de overgebleven capaciteit van de accu. De LED-blokjes links spreken voor zich, branden ze allemaal is je accu vol en zo gaat er steeds een blokje af. De LED-omlijsting rondom het Bosch logo kent 4 kleuren.
Groen = Eco
Blauw = Tour
Paars = Sport
Rood = Turbo

 

Cannondale Wonderwagen Neo lifestyleafbeelding led remote

 

Bosch PowerPack accu

Beide uitvoeringen hebben een PowerPack accu en mogelijkheid tot het plaatsen van een 2e accu. Die voorbereiding is helemaal klaar, het is een kwestie van 2e accu aanschaffen en dan plaatsen en gaan.

De Neo 1 heeft een standaard accu van 725Wh, de Neo 2 bevat een 545Wh accu.

Doordachte fietscomponenten

Ook wat betreft onderdelen en groepsets hoef je Cannondale niet te betwisten.

Groepset

Wat betreft de groepsets zijn er 2 keuzes gemaakt.

De Neo 1 schakelt met het traploze systeem van Enviolo. Dat geeft je min of meer oneindige opties en je zit nooit naast een versnelling. De aandrijving is met een stevige KMC Z1eHX EPT ketting, die bekend staat om superieure anti-roest en vooral een zeer hoge kracht van de pinnen. Deze ketting kan met gemak de grote krachten van de e-bike aan.

Kies je voor de Neo 2, dan schakel je met een derailleur van Shimano. Een Deore 10-speed met een HG54 ketting.

 

Cannondale Wonderwagen Neo tech afbeelding opbergen

 

Velgen

Het werd hierboven al even aangestipt. De 20” velgen. Ze houden de e-bakfiets laag bij de grond. Dat is niet alleen voordelig voor het in- en uitstappen, maar ook voor de controle. Het geeft het geheel veel stabiliteit en wendbaarheid.

Dropper zadelpen

Gemak dient de mens en dus ook de fietser. De dropper zadelpen, die we vooral uit het mountainbiken kennen, is met een heel slimme reden geplaatst. Als je stilstaat met een volle bakfiets, is het wel zo handig dat je goed bij de grond komt met je voeten. De dropper zadelpen bedien je vanaf het stuur. Drop je zadel naar beneden voor het stilstaat en doe hem weer omhoog als je trapt.

 

Cannondale Wonderwagen Neo beauty afbeelding bovenaanzicht

 

Verende voorvork

Beide uitvoeringen hebben een verende voorvork met 80mm veerweg. Daarmee kun je met gemak de klinkerwegen de baas, zonder dat je kinderen “steen”-en-been klagen.

Slimme toepassingen

Cannondale heeft een aantal slimmigheden toegepast die je niet of nauwelijks op andere elektrische bakfietsen ziet.

Radar

De Neo 1 is uitgerust met een Garmin Radar Sensor met achterlicht die je waarschuwt voor achteropkomend verkeer. Dit wordt weergegeven op je smartphone als die gekoppeld is via de app.

 

Cannondale Wonderwagen Neo lifestyleafbeelding koplampen

 

Dubbele koplamp

Aan de voorzijde van beide Wonderwagen uitvoeringen is gebruik gemaakt van een dubbele koplamp. Denk er maar eens over na, dat is superslim! Bij een enkele lamp verwacht je als tegemoetkomend verkeer een ranke fiets. Met een dubbele koplamp waarschuw je dus dat er echt wel wat aankomt. Beide lampen geven een 260 lumen lichtstraal. Ze worden gevoed door de e-bike accu, dus zolang jij fietst met ondersteuning kunnen je lampen schijnen.

Accessoires maken het nog makkelijker

Standaard heb je al een zeer praktische elektrische bakfiets aan de Wonderwagen. Maar je met een aantal accessoires de boel nog verder vergemakkelijken. Vooral de regenhoes is een aanrader, zodat je ook op regenachtige dagen de auto nog steeds kunt laten staan.

Wonderwagen video

 

 

Cargowagen Neo

Naast de Wonderwagen is er ook de Cargowagen. Wij vergelijk het ook wel met de Fetch+ 2 en Fetch+ 4 van Trek. De een is een elektrische bakfiets, de andere een elektrische transportfiets.

De Cargowagen kent dezelfde Bosch eigenschappen als de Wonderwagen. De Cargowagen spitst zich toe op vervoer van boodschappen of kinderen die achterop zitten. Er is plek voor 2 kinderzitjes. En er is laadruimte genoeg om eventueel je vrienden te helpen met verhuizen.

 


 

<strong>Wonderwagen</strong>?>
Cannondale

Wonderwagen

Revolutionaire e-bakfiets