Admin 12-12-2021

Cannondale Topstone | Review van een van de eerste echte gravelbikes

Nieuwe paden ontdekken! Dat is waarom de gravelbikes steeds populairder worden. Met de Cannondale Topstone was Cannondale vooruitstrevend op het gebied van gravelbikes en ze waren dan ook niet voor niets één van de eerste. Op dit moment hebben ze zowel een Topstone Carbon serie en een Topstone aluminium serie.

Cannondale Topstone | Review van een van de eerste echte gravelbikes

Wat is een gravelbike?

Ook deze vraag krijgen wij nog geregeld van klanten in onze winkel. De gravelbike is eigenlijk de alleskunner tussen alle fietsen door zijn bredere banden met profiel. Het is namelijk mogelijk om hard over het asfalt te rijden maar ook af en toe het bos in te duiken om een mooi zandpad of singletrack te rijden. De gravelbike wordt over het algemeen afgemonteerd met banden van zo’n 40 millimeter waardoor je veel comfort uit de banden kunt halen.

Cannondale Topstone Carbon

De Cannondale Topstone Carbon is uiteraard zoals de naam al zegt gemaakt van carbon en daarmee ook het topmodel in de Topstone serie. Carbon zorgt er uiteraard voor dat de fiets bij het bracket bijvoorbeeld stijver gemaakt kan worden waardoor “elke trap raak is”. Bovendien is carbon een lichter materiaal waardoor de fiets sneller accelereert na bochten en ook directer stuurt. Naast het carbon zit het grootste verschil in de Kingpin Suspension bij de Cannondale Topstone Carbon. Zoals hiernaast te zien beschikt de achterbrug over een draaipunt halverwege de zitbuis. Dit zorgt in combinatie met de flexibiliteit in het carbon voor extra demping waardoor je minder last hebt van schokken en stoten. Naast deze eigenschappen beschikt deze fiets uiteraard ook over interne kabelgeleiding voor een zo clean mogelijk uiterlijk.

Topstone Lefty

Toen de Cannondale Topstone Carbon werd uitgebracht kwam deze enkel met een vaste voorvork op de markt. Het comfort aan de voorkant van de fiets kwam dan vooral uit de bredere banden. Dit is voor de meeste fietsers in Nederland meer als voldoende. Cannondale heeft voor de fietsers die net wat meer comfort willen nu ook een Topstone Lefty uitgebracht. Dit betekent dat er een speciale Lefty is ontwikkeld genaamd de Lefty Oliver voor de Topstone. Met een veerweg van 30 mm zul je minder last hebben van schokken en stoten als je bijvoorbeeld over wortels rijdt. Door deze eigenschappen heeft het toonaangevende Bikeradar de Cannondale Topstone met Lefty dan ook als gravelbike van het jaar 2021 genoemd.

Cannondale Topstone Aluminium

De Cannondale Topstone Aluminium is de perfecte fiets om het gravel rijden te ontdekken. Cannondale staat bekend en is ook bekend geworden om de hoogste kwaliteit aluminium frames op de markt. Dit zorgt ervoor dat u vanaf 1249 euro al een fantastische gravelbike met een hoogwaardig aluminium frame heeft. Naast deze uitvoering heeft Cannondale ook nog 5 andere aluminium uitvoeringen tot aan 2499 euro. Al deze fietsen beschikken over het hoogwaardige Topstone aluminium frame maar onderscheiden zich vooral op afmontage zoals de schakelgroep. Net als de carbon uitvoering gaan ook hier alle kabels door het frame voor een mooier uiterlijk.

Bikepacking met de Topstone

Naast het gewone rondje rijden op een gravelfiets worden deze fietsen ook vaak ingezet voor mooie bikepack trips. Om zo stevig en goed mogelijk zoveel mogelijk spullen mee te nemen heeft Cannondale bij zowel de Topstone Carbon als bij de Topstone aluminium extra bevestigingspunten aangebracht. Dit zorgt ervoor dat je meerdere bidonhouders kunt meenemen maar ook een voordrager bij de Topstone Carbon of een achterdrager bij de Topstone aluminium. Dit maakt deze fiets ook ideaal voor woon-werkverkeer.


Ben je net zo enthousiast als dat wij zijn over het gravelrijden en wil je dit een keer proberen? Neem dan snel contact met ons op en wij zorgen ervoor dat je een keer op één van onze favoriete routes een proefrit kunt maken op een gravel testfiets.