E-bike accu keuze

E-bike accu keuze

Welke accu heb ik nodig is één van onze meest gestelde vragen in de winkel. Het antwoord op deze vraag is vaak, hoeveel kilometers fiets je op een dag maximaal? Dit bepaalt namelijk welke accu geschikt voor je is want je kunt wel de grootste accu aanschaffen maar als je dit nooit gebruikt dan is het ook zonde. Een grotere wattage kiezen voor de accu biedt je namelijk meer kilometers maar niet een langere levensduur van de accu.

Accu in de bagagedrager

Accu in de bagagedrager

Het is dus niet zo dat als de accu groter is dat deze ook langer meegaat qua levensduur, het zijn puur de kilometers. De kwaliteit van de accu’s zijn namelijk hetzelfde. Naast de grootte van de accu zijn er ook nog eens verschillende plekken waar de accu wordt bevestigd. Zo kan de accu in de bagagedrager worden gemonteerd, op het frame of in het frame. Bij de fietsen tussen de 2000 en 2800 euro zie je nog vaak dat de accu gemonteerd wordt in de bagagedrager. Hierboven ga je vaak naar accu’s in de buis behalve bij fietsen waarbij je het gewicht laag wilt houden zoals onder andere de Cannondale Mavaro wat de lichtste e-bike op de markt is.

Zoals hierboven al genoemd zie je vaak dat de accu in de bagagedrager wordt gemonteerd bij fietsen tot zo’n € 2800,- of bij fietsen waar je het gewicht erg laag wilt houden. Het nadeel van de accu in de bagagedrager is dat dit qua zwaartepunt niet ideaal is. Het mooiste is namelijk dat de accu in het midden en laag wordt bevestigd zoals bij de accu in het frame. Het voordeel van de accu in de drager is dat de accu er makkelijk in en uit te halen is. Bovendien zorgt een accu in de bagagedrager over het algemeen voor een lager gewicht aangezien het frame niet verstevigd moet worden zoals bij een accu in de fiets. Een ander voordeel is dat wanneer je fietstassen bevestigd de accu niet meer zichtbaar is.

Accu in het frame

Accu in het frame

Voor de beste gewichtsverdeling is het natuurlijk het mooiste als de accu in het midden en zo laag mogelijk in de fiets wordt bevestigd. Dit is dan ook de reden waarom er sinds kort steeds meer fietsen met een accu in het frame worden ontwikkeld. De stabiliteit is ten opzichte van een accu in de bagagedrager stukken beter. Het nadeel is dat het gewicht vaak wat hoger is bij een accu in het midden doordat het frame “open” is gehaald moet het op een andere plek verstevigd worden.

Accu keuze 300, 400, 500, 625

Accu keuze 300, 400, 500, 625

De accu capaciteit is afhankelijk van de lengte van de fietsritten. Gebruik je de fiets bijvoorbeeld vooral voor korte stukjes om ergens even wat koffie te gaan drinken of voor boodschappen dan heb je aan 300 watt genoeg. Wil je net wat meer kilometers maken of wat meer zekerheid inbouwen zien we dat de meeste klanten kiezen voor de 400 watt accu.

Met deze accu kun je ongeveer 100 kilometer fietsen in eco-ondersteuning. Ben je een echt fanatieke fietser die van lange toertochten houdt dan is de 500 watt of 625 watt accu een betere keuze. Zo kun je met de 500 watt accu zo’n 125 kilometer fietsen en bij 625 gaat dit snel richting de 150 kilometer. Bij Riese-Müller kun je ook nog zelfs voor een dubbele 500 watt of 625 watt accu kiezen om de kilometers te verdubbelen. Dit is vooral voor speed-pedelecs of vakantiefietsers van toepassing. Het is goed mogelijk dat je nog meer kilometers kunt maken aangezien het bereik van de accu onder andere aan gewicht, houding, bandenspanning etc. ligt.

Duurzaamheid accu

Duurzaamheid accu

Bij het afleveren van de fiets geven wij een uitleg hoe je de accu het beste kunt onderhouden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de eerste paar keer de accu bijna leeg rijdt (nooit helemaal leeg rijden) om zo alle cellen te activeren. Hierna is dit om de 2 á 3 maanden nogmaals aan te raden om zo de accu af en toe volledig te gebruiken. Verder is het belangrijk om tijdens de koude winterdagen de accu niet onder de 8 graden te stallen. Staat je fiets in de koude schuur dan raden wij aan om de accu eruit te halen en op kamertemperatuur te leggen. Verder wordt er vaak gevraagd of de accu altijd aan de lader moet, dat is bij de huidige accu’s niet meer nodig en je kunt de accu gewoon opladen wanneer het nodig is.

Ontdek onze <u>E-bikes</u>

Ontdek onze E-bikes

Bekijk onze top kwaliteit elektrische fieten van onder meer Cannondale, Riese & Müller en Koga.